Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Zece orașe într-un proiect privind neutralitatea climatică
Oraşele Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara vor fi sprijinite pentru a deveni neutre climatic până în 2035, a anunţat platforma naţională M100. Cele zece localități vor beneficia atât de consiliere pentru realizarea planurilor de neutralitate climatică, cât şi de finanţare pentru „a se transforma în oraşe smart, verzi şi prietenoase cu locuitorii lor”.
Cele 10 oraşe au fost alese dintr-un grup de 16 aplicanți de către un juriu internaţional format din specialişti în urbanism, în cadrul unei competiţii desfăşurate în iunie-septembrie 2024, parte a programului Misiunea M100, înființat de Ministerul Cercetării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara sunt oraşele care vor fi sprijine pentru a-şi reduce emisiile de carbon până în 2035 şi pentru a se transforma în oraşe smart, verzi şi prietenoase cu locuitorii lor. Cele 10 oraşe se alătură astfel celor trei oraşe care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică - Cluj- Napoca, Bucureşti Sector 2 şi Suceava, selectate în Misiunea Europeană «100 de oraşe inteligente şi neutre climatic» şi care au făcut deja paşi importanţi spre tranziţia verde”, se arată în anunțul transmis de organizatori. Misiunea M100 este similară celei europene și îşi propune să replice la nivel naţional politicile europene privind reducerea emisiilor de carbon prin Pactul Verde European.
Cele 10 orașe din M100 și cele trei din Misiunea Europeană - Cluj-Napoca, Bucureşti Sector 2 şi Suceava - vor fi susținute printr-o finanţare „adecvată” care se va ridica, până în 2035, la un miliard de euro, potrivit lui Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi coordonator al hub-ului M100.
În perioada următoare, cele 10 oraşe vor identifica, cu ajutorul consultanţilor, soluţiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic, folosind un model de plan de acţiune dezvoltat la nivel european. Ulterior, prin intermediul M100, oraşele vor aplica pentru finanţări în domenii precum: energie verde, sustenabilitate şi mobilitate smart, economie circulară, guvernanţă verde etc.
„Felicit cele 10 oraşe selectate în Misiunea M100 şi abia aştept să ne apucăm de lucru. Sunt convins că experienţa acumulată de acestea în tranziţia către neutralitatea climatică, cât şi soluţiile inovative dezvoltate vor face ca România să fie un actor performant şi recunoscut internaţional, un actor de la care oraşele şi ţările vor vrea să înveţe”, a precizat Adrian Curaj, director general al UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), ce asigură secretariatul general al M100. (C. Z.)