Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Zece programe naţionale de finanţare a afacerilor
Pe lângă programele derulate cu fonduri de la bugetul Uniunii Europene, în 2016 vor fi deschise şi linii de finanţare cu sume provenite de la bugetul naţional, în cuantum de aproximativ 160 milioane de lei, suma fiind alocată unui număr de zece programe de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.
Programele naţionale pentru susţinerea întreprinzătorilor cu iniţiativă în dezvoltarea sau înfiinţarea unor afaceri proprii vor fi derulate şi în acest an prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism - www.aippimm.ro.
Printre proiectele susţinute financiar se numără finanţările pentru activităţi START, unde ajutorul nerambursabil este de 90% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 120.000 de euro. Cu unele excepţii (agricultură, pescuit), toate activităţile sunt eligibile, bugetul pentru programul START pentru 2016 este de 22,7 milioane de lei, însă, pentru a accesa fondurile, societăţile trebuie să aibă mai mult de doi ani de la data înregistrării la Registrul Comerţului. Anul trecut, prin acest program au fost acceptate pentru finanţare 580 de proiecte, potrivit portalului finanţare.ro.
Prin intermediul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D), întreprinzătorii debutanţi pot obţine ajutor nerambursabil de 50% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 22,7 milioane de lei, iar cu puţin excepţii (agricultură, pescuit, etc), toate activitățile sunt eligibile.
Programul „Comerţ”, singurul program de finanţare nerambursabilă care sprijină activităţile de comerţ, asigură un ajutor nerambursabil de 90% din valoarea investiţiei, însă nu mai mult de 135.000 de euro. Pentru a putea depune proiecte în cadrul acestui program, societățile comerciale trebuie să aibă cel puțin doi ani de la data înregistrării la Registrul Comerțului. Femeile antreprenoare pot obţine prin intermediul unei linii de finanţare separată un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţii. Diferenţa de 10% trebuie să fie acoperită din fonduri proprii ale beneficiarelor. În anul 2015 au fost selectate pentru finanţare doar 21 de proiecte din 219 depuse, ca urmare a bugetului insuficient.
Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei în anul 2016. Se pot înscrie microîntreprinderile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerțului de cel mult un an la data cererii ajutorului. Societatea trebuie să aibă sediul şi să-şi desfăşoare activitatea în mediul rural şi poate primi un ajutor de la stat de până la 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţia pe care trebuie să o facă. Banii vor putea fi investiţi în echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.
Programul naţional multianual de microindustrializare, un program nou ce va fi finanţat de Guvern, are alocat prin intermediul bugetului de stat pe 2016 suma de 60,89 milioane de lei. Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) vor primi, potrivit sursei citate, ajutoare financiare nerambursabile de până la 120.000 de lei, reprezentand 90% din valoarea investiţiei pe care va trebui să o facă investitorii. Vor fi finanţate cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi (cursuri sau formare la locul de muncă) şi de implementare a unor planurilor de investiţii depuse de firme.