Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Zeci de centre de îngrijire a vârstnicilor au fost amendate
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfășurat în ultimele săptămâni, la nivel național, o campanie de verificare a modului în care este respectată legislaţia în domeniu la centrele de îngrijire a vârstnicilor. Din cauza deficiențelor constatate, în 53 de cămine din 20 de județe ale țării s-a dispus oprirea temporară a activității. Au fost aplicate 322 de amenzi în valoare de peste 2,6 milioane de lei şi 287 de avertismente.
Inspectorii ANPC au derulat, de la începutul anului, 416 acţiuni de control la centrele de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară, iar problemele constatate au dus la aplicarea a sute de amenzi și avertismente. A fost decisă oprirea temporară a prestării serviciilor în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.
În cazul centrelor cu probleme mari, ANPC a informat prefecţii judeţelor pe raza cărora îşi desfăşurau activitatea. „Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârstă şi felul în care acestea sunt «îngrijite» în căminele destinate vârstnicilor. (…) Mulţumesc tuturor, mai ales angajaţilor acestor centre, care înţeleg gravitatea situaţiei şi ne sesizează!”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC, care a coordonat campania de control.
Printre abaterile înregistrate de echipele de control s-au numărat supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii (nerespectarea spaţiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege); folosirea unor produse alimentare expirate; vitrine frigorifice insalubre; echipamente de gătire neigienizate; spaţii de depozitare neigienizate, improprii depozitării produselor alimentare; spaţii nerenovate, insalubre, gresie lipsă sau spartă, scurgeri de canalizare defecte; lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate; igienă precară în băi şi spaţiile de cazare etc.
Potrivit autorității, în căminele în care s-au înregistrat „deficienţe importante la blocul alimentar, până la remedierea acestora, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering”.
În Arad, comisarii au verificat 18 centre, din care 12 au fost amendate, iar 17 au fost avertizate. A fost dispusă oprirea temporară a activităţii unui centru, iar la alte trei, din municipiul Arad, a fost oprită folosirea unor alimente neconforme.
În Giurgiu, inspectorii au luat măsura opririi temporare a serviciilor în patru centre de îngrijire a vârstnicilor de la Mihăileşti, Mironeşti şi Dărăşti Vlaşca. 33 de persoane de la centrul Mironeşti au fost relocate temporar în alte centre. (C. Z.)