Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Zeci de incendii de vegetație în toată țara
Pompierii se confruntă, în această perioadă, cu numeroase incendii în spații deschise, intervențiile fiind dificile din cauza vântului puternic. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, într-o singură zi, luni, echipajele de stingere au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 61 de arderi necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată sau deşeuri, fiind afectate aproximativ 116 ha de teren la nivel național.
Cu toate apelurile repetate ale autorităților care sfătuiesc populația să nu utilizeze focul deschis pentru curăţarea pajiştilor şi terenurilor agricole, în mediul rural incendierea vegetației uscate sau a deșeurilor rămâne o practică des întâlnită, mai ales la început de primăvară.
În județul Vaslui, ieri dimineață, zece magazii din apropierea locuinţelor sociale aflate într-un cartier al municipiului Bârlad au ars din cauza extinderii unui astfel de foc, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
„La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la zece magazii desfăşurate pe aproximativ 150 de metri pătraţi, existând riscul să se extindă şi la casele sociale”, a precizat ISU Vaslui. 30 de persoane s-au autoevacuat din locuinţe, flăcările fiind lichidate după circa trei ore.
Tot în județul Vaslui, mai multe incendii au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, mai puternic fiind cel din zona Văii Prutului, în localităţile Cârja şi Rânzeşti, unde intervenția pompierilor a durat mai bine de şase ore.
Marți, în localităţile Tinoasa din județul Vrancea și Dumitreştii-Faţă din judeţul Buzău, peste 60 de hectare au ars, flăcările mistuind şi o locuinţă, potrivit pompierilor.
„Facem un apel către cetăţeni pentru oprirea arderilor de vegetaţie uscată. Chiar dacă pare inofensiv la început, un incendiu mic de vegetaţie uscată poate duce la sute de hectare afectate şi se poate extinde foarte uşor chiar şi la locuinţe”, au menţionat reprezentanţii ISU Buzău.
Luni, în județul Neamț, în localităţile Ştefan cel Mare şi Hangu, au ars peste 8 hectare de teren, iar în Dâmboviţa, în comuna Răzvad, o persoană și-a pierdut viața după ce a fost surprinsă de flăcările de pe o miriște.
Pompierii reamintesc că arderea resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca măsură de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici. În condiţii de vânt, incendiile se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare şi pot deveni periculoase.
Anul trecut, în România s-au produs 43.234 de incendii, din care 55% au fost provocate prin arderea vegetaţiei uscate, se arată în raportul de activitate al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Numărul total al incendiilor a fost cu 41% mai mare decât în 2021, ca urmare a creşterii cu 85% a numărului de arderi de vegetaţie. (C. Z.)