Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Zeci de mii de persoane s-au refugiat din calea apelor
Zeci de mii de persoane şi-au părăsit locuinţele, în partea de est a Germaniei, în Cehia şi Ungaria, de teama inundaţiilor, în timp ce mai multe ţări din Europa Centrală se aflau în continuare în alertă. În România, situaţia este, deocamdată, calmă.
Valul de inundaţii din Europa s-a soldat cu cel puţin 12 decese în ultimele cinci zile, dintre care opt în Cehia. Autorităţile din nordul Germaniei au anunţat că aşteaptă punctul maxim al viiturii, iar eforturile au fost dublate, ieri, pentru a consolida digurile împotriva creşterii nivelului apelor Elbei.
La Magdeburg, fluviul depăşise cu peste 20 de centimetri recordul din 2002, de 6,97 metri, în timp ce nivelul normal al apei este de aproximativ 2 metri. În Brandeburg, landul care înconjoară Berlinul, locuitorii priveau cu îngrijorare cum creşte nivelul apelor. „Digurile sunt foarte vechi şi apa se ridică“, a declarat Daniela Lohfink, o locuitoare intervievată de postul de televiziune public ZDF.
Mii de germani din zonele vizate de inundaţii s-au refugiat la membri de familie sau la prieteni, în adăposturi amenajate sau în corturi. La Halle, în centrul fostei zone chimice din timpul RDG, autorităţile au cerut joi unui număr de aproximativ 30 de mii de persoane să-şi părăsească domiciliul, din cauza pericolului inundaţiei, cea mai importantă în ultimii 400 de ani, în timp ce, în Bavaria, oraşul Deggendorf, situat în apropiere de frontiera cu Cehia şi Austria, era aproape izolat de restul lumii, iar locuitorii au fost evacuaţi cu elicopterul din case. Locuitori din Dresda, un oraş baroc aflat pe malul Elbei, încercau să salveze centrul vechi cu ajutorul digurilor făcute din saci cu nisip.
În Budapesta, nivelul maxim al viiturii este aşteptat luni
În Ungaria, serviciile de salvare şi mii de voluntari au muncit în timpul nopţii de joi spre vineri la amenajarea digurilor, pe o porţiune de aproximativ 700 de kilometri ai fluviului. Potrivit datelor prezentate de autorităţile ungare, în capitala Budapesta, nivelul maxim al viiturii este aşteptat luni, de aproximativ 885 de centrimetri, un nivel ce va depăşi recordul de 860 de centimetri înregistrat în 2006. Premierul Viktor Orban a avertizat că, potrivit celui mai pesimist scenariu, zeci de mii de persoane vor fi evacuate, inclusiv cele 55 de mii de persoane care sunt cazate în locuinţe sociale în capitala ungară.
În Austria şi Cehia, în schimb, nivelul apei continua să scadă, după ce atinsese niveluri-record. În Cehia, oamenii au putut să ofteze uşuraţi după cinci zile de inundaţii, soldate cu cel puţin opt decese, potrivit cifrelor preliminare prezentate de autorităţi, alte cinci persoane fiind date dispărute, iar alte aproximativ 20 de mii fiind evacuate în întreaga ţară.
În ţara noastră, situaţia este, deocamdată, calmă
Dunărea nu va atinge în perioada următoare debite mai mari ca în luna aprilie, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, care a solicitat însă o verificare amănunţită a digurilor. Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a anunţat, ieri, că pentru mijlocul lunii iunie este estimat pentru Dunăre un debit de 10.500 metri cubi pe secundă, sub valoarea maximă înregistrată în aprilie.
Ovidiu Gabor, director general adjunct la Apele Române, a precizat că toate râurile din ţară sunt sub cotele de atenţie şi că au fost dispuse pregoliri din lacurile de acumulare, pentru a fi atenuate eventualele unde ale viiturilor. La rândul său, ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a precizat că se menţine organizarea comandamentelor, forţele MAI fiind pregătite pentru a interveni dacă e necesar.