Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Zile caniculare peste România
Un val de caniculă traversează, în aceste zile, țara noastră, atenționează meteorologii, care anunță temperaturi deosebit de ridicate, și de până la 40 de grade Celsius la umbră. Disconfortul termic va fi accentuat, iar pentru evitarea problemelor de sănătate cauzate de căldură, populaţiei i se recomandă să se ferească de soarele puternic şi să se hidrateze.
Aproape toată ţara va fi astăzi afectată de caniculă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări privind valul de căldură: va fi Cod galben în 33 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, şi Cod portocaliu în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Potrivit meteorologilor, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-37 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.
Totodată, în sudul ţării, unde va fi Cod portocaliu de disconfort termic, pe tot parcursul zilei de astăzi, se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade şi pe arii restrânse de 40 de grade.
Ca de obicei în această perioadă, Ministerul Sănătăţii vine cu o serie de recomandări pentru populaţie, care este sfătuită să evite expunerea la soare între orele 11:00 şi 18:00 şi să consume 1,5-2 l de lichide zilnic, precum şi multe fructe şi legume.
Consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, castraveţi, roşii) contribuie la hidratarea organismului şi la menţinerea confortului termic al acestuia. În cazul în care nu aveţi fructe, este recomandată o doză de iaurt care produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă. Alcoolul este total contraindicat în zilele călduroase, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de a rezista la căldură.
O altă recomandare a medicilor se referă la aerul condiţionat, care trebuie reglat astfel încât temperatura din interior să fie cu maximum 10 grade mai mică decât temperatura de afară.
În cazul în care locuiţi sau vă aflaţi în Bucureşti în aceste zile şi sunteţi nevoit să ieşiţi în oraş la orele amiezii, nu ezitaţi să vă adăpostiţi din când în când şi să vă răcoriţi în magazinele dotate cu aer condiţionat sau în corturile şi containerele anticaniculă amplasate de Primărie în cele mai aglomerate puncte ale Capitalei.
Au fost amenajate 20 de corturi în Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, rond ASE, Piaţa Universităţii - în zona Spitalului Colţea şi a Institutului de Arhitectură, Piaţa Unirii, Bulevardul Regina Maria, Piaţa Drumul Taberei, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Iancului - la metrou şi 10 containere anticaniculă, dotate inclusiv cu echipament medical, în Piaţa Victoriei, Herăstrău, Piaţa Romană, Unirea, Dristor, Parcul Carol, Piaţa 11 Iunie, Bulevardul Regina Maria, Arhitectură şi Obor.
Cei care vor să călătorească cu trenul sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil în legătură cu modificările intervenite în program, deoarece trenurile circulă cu viteză redusă, din cauza temperaturilor ridicate, pentru a se preveni eventualele accidente.
Meteorologii estimează că regimul termic canicular se va menţine pentru următoarele două săptămâni, cu temperaturi ce vor depăşi frecvent 35-36 de grade Celsius, dar aproape zilnic vor exista intervale de instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor. Potrivit prognozei ANM, inclusiv la munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 21 şi 25 de grade şi a minimelor între 11 şi 15 grade. Săptămâna viitoare, valorile termice vor reveni la normal, media maximelor va fi între 15 şi 20 de grade, iar a minimelor între 7 şi 11 grade.