Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită în toată țara
Românii au participat ieri, cu mic, cu mare, la numeroasele manifestări culturale, artistice, ceremonii militare şi religioase care au fost organizate în ţară pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Au fost momente dedicate memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar şi spectacole susţinute de interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice alături de care românii s-au prins în Hora Unirii.
La Iași, ca în fiecare an, Piața Unirii a fost neîncăpătoare pentru românii care au venit să asiste la manifestările tradiționale organizate de Ziua Unirii Principatelor Române. Acestea au debutat cu un concert de muzică populară urmat de un Te Deum oficiat de către reprezentaţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cei ai Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, de discursuri ale oficialităţilor locale şi centrale și de depuneri de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza.
Nu au lipsit parada militară și o mare Horă a Unirii, după care ieșenii prezenți au fost invitați la vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.
După ceremoniile din Piața Unirii, la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, acolo unde odihnește domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost oficiată o slujbă religioasă.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor au debutat la Iași miercuri, când preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” și a înmânat autorităţilor locale titlul de „Iaşi, Capitală istorică a României”.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată și la Focşani prin ceremoniale militare şi spectacole artistice, dar şi printr-o serie de conferinţe pe teme istorice precum simpozionul „Întâlnire cu Istoria: 160 de ani de la Unirea Principatelor Române 24 Ianuarie 1859 - 24 Ianuarie 2019”, găzduit chiar în Muzeul Unirii.
În cadrul evenimentelor din orașul de pe Milcov, a avut loc lansarea mărcii poştale „160 de ani de la Unirea Principatelor Române” dedicată celebrării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.
La București, Muzeul Naţional Cotroceni a organizat, în Apartamentul „Cuza”, expoziţia „România 160. Unirea Principatelor Române” care cuprinde documente şi obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoştea de către Poarta Otomană unirea administrativă şi legislativă a celor două principate, sabia de paradă dăruită domnitorului Alexandru Ioan Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenovic, şi sabia de învestitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol.
Una din cele mai frumoase manifestări dedicată Zilei Unirii a avut loc miercuri la Deva, unde elevi şi cadre didactice au defilat prin centrul vechi al oraşului, purtând 160 de drapele tricolore.
Manifestarea a început la statuia împăratului Traian, după care cei prezenţi s-au îndreptat spre clădirea unde, la 14 februarie 1866, fostul domnitor Alexandru Ioan Cuza a poposit în drumul său spre exil. Aici a fost depusă o jerbă de flori, după care cei prezenţi s-au îndreptat spre sediul Bibliotecii Judeţene, unde s-au prins într-o Horă a Unirii.
„Este al zecelea an când toţi cei prezenţi, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiţionala şi îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaşte vârstă şi care a fost iubit de zeci de generaţii de români”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene din Deva, Sebastian Bara.
La Buzău, sute de oameni au asistat în curtea interioară a Muzeului Judeţean Buzău la momentele pregătite sub genericul „Hai să dăm mână cu mână”, care a inclus reconstituirea primirii suitei călare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și prinderea participanților într-o horă uriaşă care a înconjurat clădirea Muzeului Judeţean.