Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Ziua Victoriei şi Ziua Europei
Ziua de 9 mai este sărbătorită în unele state foste comuniste drept „Ziua Victoriei”, marcând capitularea Germaniei naziste, în timp ce în Uniunea Europeană este considerată ziua în care au fost puse bazele acestei uniuni de state.
Ziua de 9 mai a mai fost declarată „Ziua Victoriei” de către Uniunea Sovietică, marcând capitularea Germaniei naziste, momentul fiind sărbătorit şi în România până în 1989.
La 9 mai 1945, sub loviturile concentrice ale forţelor Naţiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiţionat, cel de-al Doilea Război Mondial, declanşat de axa Berlin-Roma-Tokio în anul 1939, luând astfel sfârşit în Europa.
După ce dictatorul german Adolf Hitler a cedat psihic, curmându-şi viaţa la 30 aprilie 1945, alături de soţia sa, Eva Braun, generalii germani au decis să pună capăt calvarului. La 7 mai, amiralul Karl Dönitz, devenit şeful guvernului nazist după dispariţia lui Hitler, a trimis un reprezentant la Reims (Franţa) pentru a semna capitularea necondiţionată cu Aliaţii. Înţelegerea a intrat în vigoare a doua zi, 8 mai, ora 23.01.
Nemulţumit de faptul că germanii intenţionează să capituleze doar în faţa aliaţilor anglo-americani, Stalin a făcut presiuni pentru ca, tot pe 8 mai, să se organizeze la Berlin o nouă ceremonie de capitulare, care să intre în vigoare în aceeaşi zi, începând cu ora locală 23.01. Cum la Moscova, dată fiind diferenţa de fus orar, era deja 9 mai, sovieticii, alături de statele devenite comuniste după război, au serbat „Ziua Victoriei împotriva fascismului” la această dată, încercând să menţină vie amintirea Armatei Roşii, care dezrobise continentul de sub urgia nazistă.
9 mai - Ziua Europei
Spre deosebire de abordarea URSS-ului şi pe fondul răcirii relaţiilor cu fostul partener din al Doilea Război Mondial, statele vest-europene şi-au propus să dea o conotaţie constructivă înfrângerii Germaniei în război, căutând soluţii pentru o Europă mai sigură şi democratică.
Astfel, la 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman (de origine germană) a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care invita Franţa, Germania şi celelalte state occidentale să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, gândind că ţările participante la proiect nu vor mai fi interesate pe viitor să se războiască între ele, întrucât şi-ar fi sabotat propriile economii.
Viziunea lui Schuman a fost realizabilă şi, astfel, în anii următori, liderii occidentali au pus bazele a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană. În amintirea declaraţiei din 1950, summitul UE de la Milano din 1985 a decis ca, în fiecare an, pe data de 9 mai să fie aniversată „Ziua Europei”.