Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Zona seismică Gorj nu are suficientă energie pentru un cutremur mare
Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiază în zona seismică Gorj, nu are nici o legătură cu cele din Turcia, deoarece plăcile tectonice sunt diferite, a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
„Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893, cu magnitudini mici, în jur de 4. Cel de luni nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu, potrivit Digi24.
Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost.
„Regiunea de aici nu poate, nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari”, a mai spus seismologul, reafirmând că nici pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni, la ora 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, la o adâncime de 16,5 km, potrivit INCDFP. A fost urmat de trei replici, din care cea mai importantă, de 3,4 pe Richter, s-a produs la ora 17:50, la 8,2 km adâncime.
Seismul a fost resimțit în zona Olteniei, însă nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
„Nu avem solicitări prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. Preventiv, s-a dispus ca echipajele să meargă în teren pentru misiuni de recunoaştere / patrulare pentru identificarea eventualelor probleme”, a informat luni seară ISU Gorj. De asemenea, echipele de la ISU Hunedoara au monitorizat situaţia în teren după producerea seismului. (C. Z.)