Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimii 20 de ani, contribuind la decesul a peste 500.000 de persoane, inclusiv în România, potrivit unei analize realizate de
Zvonuri false despre mobilizarea rezerviştilor şi despre recrutare
Pe fondul unor informaţii care circulă în ultimul timp în spaţiul public, ministrul apărării a ţinut să afirme răspicat că Armata Română nu se pregăteşte să mobilizeze rezerviştii sau să trimită ordine de recrutare. În acelaşi timp, în cadrul eforturilor de consolidare a Flancului Estic al NATO, primii 275 de militari francezi şi mijloace tehnice au sosit în România.
Un conflict între NATO şi Federaţia Rusă este „total improbabil”, a declarat ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, subliniind că MApN nu are de gând să mobilizeze rezerviştii şi nici să trimită ordine de recrutare.
Prezent la Digi 24, Dîncu a dat asigurări că nu sunt elemente care să indice o extindere a conflictului din Ucraina pe teritoriul României.
„Sigur că apropierea de teritoriul României nu poate decât să ne îngrijoreze şi din punct de vedere militar, să spunem, dar nu există nici un element, am discutat şi astăzi (marţi, n.r.) în şedinţa CSAT, care să arate că este pus în pericol teritoriul României sau cetăţenii României”, a declarat ministrul.
Totodată, oficialul a infirmat zvonurile că Armata Română se pregăteşte să mobilizeze rezerviştii.
„Am primit sute de întrebări pe Facebook legat de faptul că se recrutează sau începem mobilizarea sau recrutarea. Nu este cazul. Spun foarte clar, în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu trimite ordine de recrutare şi nu are de gând să mobilizeze rezerviştii”, a afirmat Dîncu.
Pe de altă parte, marţi a avut loc o şedinţă a Consiliului Superior de Apărare a Ţării în care s-a decis intensificarea eforturilor de consolidare a Flancului Estic, acest lucru incluzând dislocarea de forţe militare aliate şi constituirea accelerată a grupului de luptă din România, potrivit declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis.
Primii militari din acest grup de luptă sunt deja în România. Este vorba de 235 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annency, conduşi de colonelul Vincent Minguet, care au sosit la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, alăturându-se altor 40 de militari deja ajunşi în România, a informat MApN.
Grupul tactic francez va rămâne permanent în ţara noastră. „Este o Forţă care va rămâne cu titlu permanent. Nu este una rotativă. Este vorba de instalarea unei prezenţe franceze durabile cu soldaţi, pentru a aduce tot sprijinul la securitatea teritoriului românesc pe viitor”, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.
Batalionul francez reprezintă primul element al Forţei de Răspuns a NATO dislocat în România ca urmare a deciziei Consiliului Alianţei din 25 februarie. În total, 500 de militari francezi şi 300 belgieni se vor alătura militarilor români în cadrul măsurilor dispuse pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei. (C. Z.)