În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Admiterea la „universitatea halatelor albe“
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi este printre puţinele instituţii de învăţământ superior care mai organizează examen de admitere. Media de admitere se calculează în funcţie de nota obţinută la testul grilă, precum şi în funcţie de media de la bacalaureat şi obiectele de profil studiate în liceu. Ca şi anul trecut, cea mai solcitată specializare este cea de Farmacie, în timp ce Audiologia nu are un succes prea mare, fiind cea mai puţin solicitată specializare.
Concursul de admitere în învăţământul superior de stat se organizează de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) la specializările Medicină (360 credite – durata studiilor 6 ani) unde sunt 272 locuri la buget şi 150 de locuri la taxă; Medicină Dentară (360 credite – durata studiilor 6 ani) cu 74 locuri la buget şi 150 la taxă; Farmacie (300 credite – durata studiilor 5 ani) cu 58 de locuri la buget şi 150 la taxă; Asistenţă Medicală Iaşi (180 credite – durata studiilor 3 ani) cu 20 locuri la buget şi 100 la taxă; Asistenţă Medicală Botoşani (180 credite - durata studiilor 3 ani) cu 12 locuri la buget şi 100 la taxă; Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare (180 credite – durata studiilor 3 ani) cu 10 locuri la buget şi 70 la taxă; Tehnică dentară (180 credite – durata studiilor 3 ani) cu 19 locuri la buget şi 100 la taxă; Audiologie şi protezare auditivă (180 credite – durata studiilor 3 ani) cu 5 locuri la buget şi 50 locuri la taxă; Bioinginerie Medicală (240 credite - durata studiilor 4 ani) cu 45 locuri la buget şi 20 la taxă, în total, 515 locuri la buget şi 890 locuri la taxă.
Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2007- 2008 sunt la Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Bioinginerie Medicală 3.500 lei pe an, iar la specializările cu 180 credite taxa este de1.800 lei (RON)/an.
Înscrierea a început pe 16 iulie şi se va încheia pe 22 iulie, iar examenul se va desfăşura pe 25 iulie. Taxa pentru cei ce vor studia în regim cu taxă va fi calculată astfel încât să se acopere cheltuielile de şcolarizare pentru un an de studii, în acord cu alocaţia pentru locurile finanţate de la buget.
Taxa de înscriere pentru examenul de admitere este de 50 euro, la cursul zilei. Sunt scutite de plata taxei mai multe categorii de candidaţi precum candidaţii orfani de ambii sau unul dintre părinţi, cei proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial, copiii eroilor martiri ai Revoluţiei, candidaţii răniţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, copiii personalului didactic (în activitate, pensionar sau decedat) – pot utiliza acest drept o singură dată şi numai pentru o singură instituţie de învăţământ superior de stat, copiii salariaţilor din cadrul U.M.F. „Gr. T. Popa“ Iaşi.
Testul grilă
Cel mai târziu în preziua începerii concursului va fi anunţată ora începerii probei, durata de desfăşurare şi repartiţia pe săli a candidaţilor. Totodată vor fi afişate ziua şi orele între care candidaţii au acces în localuri pentru identificarea sălilor de concurs. Pentru calculul mediei finale de admitere vor accede numai candidaţii care au obţinut minim nota 5 (cinci) la testul grilă. Candidaţii admişi care nu se prezintă pentru înscriere în termen de 5 zile de la începerea noului an universitar pierd calitatea de student, locurile rămase libere fiind ocupate, în ordinea mediilor, de cei aflaţi sub „linia de admitere“ pentru locurile bugetate. Locurile pentru şcolarizare cu taxă se ocupă tot în ordinea strict descrescătoare a mediilor. În acest scop, în perioada 1-10 septembrie se primesc cererile pentru a studia în regim cu taxă, din partea celor aflaţi sub „linia de admitere“ în regim bugetar, dar care au obţinut media minim 5.00 (cinci). Cererile se soluţionează în ordinea descrescătoare a mediilor în limita numărului de locuri stabilit. La depunerea cererii se va plăti suma de 100 euro, urmând ca la înscrierea în anul I (în prima săptămână de şcoală) să achite diferenţa până la 1/3 din taxa anuală.
Candidaţii care se înscriu la UMF trebuie să fie atenţi la repartiţia pe săli (după înscrierea ultimului candidat), în ordine strict alfabetică (pe calculator). La examen se trage la sorţi subiectul, pentru fiecare facultate (specializare), urmează etapa multiplicării tezelor într-un număr de exemplare egal cu numărul candidaţilor.
Fiecare teză, conţinând răspunsurile candidatului, codificată, va fi introdusă în calculator de două ori de către două echipe diferite. Corectarea şi evaluarea tezelor se face automat prin scanare şi cu ajutorul unui program de corectură. Pentru fiecare teză se listează pe o pagină rezultatele corecturii obţinute prin scanare. În paralel se efectuează, de către altă echipă, corectura manuală, cu grilă, a tezelor. În final, rezultatele celor două corecturi sunt confruntate. Operaţiunile se repetă pentru fiecare teză, la fiecare specializare. După terminarea acestei operaţiuni, se procedează, de către comisia facultăţii, la trecerea punctajului pe teză închisă.
După terminarea corecturii, se trece la completarea şi verificarea borderoului centralizator. Se trec notele pe teze închise şi se verifică operaţiunile după care se deschid tezele şi se ordonează alfabetic şi numeric (după marca de înscriere). Se completează şi se verifică catalogul cu punctajul de pe teză şi punctajul mediu al fiecărui candidat. Se introduce punctajul fiecărui candidat în calculator şi se verifică operaţiunea şi se face confruntarea listingului final cu materialul din precedenta etapă apoi se converteşte punctajul în notă şi se calculează media.
Cum se calculează media de admitere
Testul grilă de concurs este apreciat prin punctaj. Convertirea punctajului în notă pentru proba respectivă se face după un anumit calcul.
Pentru specializările Medicină şi Medicină Dentară, media este 60% nota la testul grilă, 30% media la bacalaureat, 10% media multianuală din liceu. Pentru specializarea Farmacie, media este 60% nota la testul grilă, 10% media la bacalaureat, 30% media multianuală din liceu. Pentru specializarea Bioinginerie Medicală, media este 70% nota la testul grilă, 10% media la bacalaureat, 20% media notelor obţinute în liceu la disciplinele Biologie, Chimie, Fizică, Matematică. Mediile generale (punctajele) obţinute de candidaţi la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la facultatea şi specializările la care aceştia au candidat (optat), potrivit regulamentului propriu al U.M.F.
Disciplinele de concurs pentru examenul de admitere sunt, pentru specializările Medicină şi Medicină Dentar, Biologie (Anatomie şi Fiziologie) sau Chimie organică; pentru specializarea Farmacie - Chimie organică, pentru Bioinginerie Medicală - Biologie (Anatomie şi Fiziologie) sau Matematică (Algebră şi Elemente de analiză matematică), pentru Asistenţă Medicală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară, Audiologie şi protezare auditivă - Biologie (Anatomie şi Fiziologie) sau Chimie organică.
Deşi disciplinele de concurs sunt aceleaşi ca şi la specializările Medicină şi Medicină Dentară, gradul de dificultate al întrebărilor pentru specializările cu 180 credite va fi corespunzător specificului acestor specializări.
Absolvenţii care deja au o diplomă de licenţă sau echivalentă acesteia pot urma a doua specializare în regim cu taxă, pe baza unui colocviu, în limita locurilor cu taxă rămase neocupate după sesiunea din toamnă a concursului de admitere, perioada de înscriere fiind între 25-27 septembrie, data colocviului fiind 28 septembrie. Se pot înscrie absolvenţi cu diplomă de licenţă de la următoarele specializări: pentru Facultatea de Medicină - de la orice specializare cu condiţia ca vârsta să fie de maxim 40 ani, pentru Facultatea de Medicină Dentară - de la Biologie, Chimie, Psihologie şi Medicină Veterinară, pentru Facultatea de Farmacie - de la Medicină, Medicină Dentară, Medicină Veterinară, Biologie şi Chimie, pentru Facultatea de Bioinginerie Medicală - de la Matematică, Fizică, Chimie, Informatică, Biologie, Biotehnologii, Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Inginerie chimică, Inginerie electrică, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Inginerie mecanică, Mecatronică şi robotică, Ştiinţe inginereşti aplicate, Inginerie industrială, Ingineria materialelor, Ingineria sistemelor, Sănătate. Au prioritate membrii corpului didactic şi tehnic auxiliar din U.M.F. „Gr. T. Popa“ Iaşi, care astfel au posibilitatea să-şi completeze formaţia profesională.