Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Aplicaţii la maratonul de programare din Cluj
O aplicaţie destinată utilizatorilor de panouri solare, o alta pentru ajutorul persoanelor prinse sub dărâmături şi una care îi avertizează pe fermieri despre fenomenele meteo extreme au fost cele mai bune aplicaţii care s-au evidențiat la NASA Space Apps Challenge 2017, de la Cluj. Hackathon-ul (concurs de programare) s-a adresat elevilor, studenţilor, dar și altor persoane pasionate de programare.
Competiţia naţională din cadrul celui mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge 2017, a avut loc simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, în perioada 29-30 aprilie. Peste 100 de participanţi, din cei 200 înscrişi în toată ţara, au fost doar la Cluj, organizaţi în 11 echipe, potrivit lui Cristian Dascălu, organizatorul hackathon-ului.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la această competiție.
Aplicaţia Slide Scape „monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol”, a explicat Aurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat această aplicaţie. Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături, şi poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.
O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus și a fost dezvoltată pentru utilizatorii de panouri solare. „Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce acele panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă, ultimii 12 ani de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine 1kW pe zi”, a precizat Ionuţ Balazs, unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus. El a precizat că partea de monitorizare este foarte utilă şi în proiectele NASA, mai precis într-un mediu cum ar fi planeta Marte, în care furnizarea energiei ar fi făcută doar cu panouri solare.
Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă. Acesta va fi anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo ce pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul. Robin Molnar, membru al echipei care a dezvoltat aplicaţia, a subliniat că se oferă şi recomandări fermierilor cu măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru protejarea culturilor.
Ediţia anterioară a NASA Space Apps Challenge - cel mai mare hackathon din lume și incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane (NASA) - s-a desfăşurat în paralel în 161 de oraşe şi a avut 15.000 de participanţi. Juriile locale vor desemna, pentru fiecare oraş în parte, maximum două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internaţional, împreună cu câte un proiect desemnat ca fiind cel mai popular sau People’s Choice Award, iar învingătorii vor fi invitaţi la o lansare NASA.