Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Au început înscrierile la facultate
Abia scăpaţi de emoţiile examenului de bacalaureat, absolvenţii de liceu intră în febra admiterii la facultate, având în vedere că, începând de astăzi, se pot face înscrierile la universități. Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate. Iată calendarul examenelor de admitere la câteva dintre marile universităţi din București și din țară.
Universitatea Bucureşti. Înscrierile pentru admitere la studii universitare de licenţă şi de masterat la facultăţile Universităţii din Bucureşti încep azi, miercuri, 13 iulie. Data limită pentru înscrierea la facultăţile acestei universităţi este 20 iulie, excepție făcând Facultatea de Drept, unde înscrierile se pot face până la data de 21 iulie. Examenele de admitere se organizează în perioada 21-26 iulie, iar data limită de afişare a rezultatelor este 29 iulie. Pentru studii de licenţă, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor un număr total de 10.400 de locuri la toate cele 19 facultăţi ale sale: 4.400 de locuri la buget şi 6.000 cu taxă.
Universitatea Politehnica din Bucureşti va scoate la concurs 5.000 locuri subvenţionate şi 1.200 cu taxă. Înscrierea candidaţilor la concursul de admitere se va desfăşura în perioada 18‑23 iulie, iar concursul pentru admiterea în anul universitar 2016‑2017 are loc în zilele de 25 şi 26 iulie. îÎn perioada admiterii (23-29 iulie), UPB asigură cazarea gratuită pentru toţi candidaţii din provincie care solicită acest lucru, precum şi pentru un însoţitor al acestora”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al UPB Cornel Chira.
Academia de Studii Economice va scoate la concurs, în acest an, 5.881 locuri, la buget şi cu taxă, la care se vor adăuga 700 de locuri la învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Înscrierile se fac între 18 şi 21 iulie (între orele 9.00‑16.00) şi în 22 iulie (9.00‑12.00). Afişarea listelor cu candidaţii repartizaţi pe locurile finanţate de la buget, la taxă şi cu cei aflaţi în aşteptare se va face pe 26 iulie.
La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), înscrierile se vor face din 15 iulie până pe 23 iulie. SNSPA va scoate la concurs 225 de locuri finanţate de la buget la Facultatea de Administraţie Publică, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice - 200 de locuri, la Facultatea de Management - 75 de locuri iar la Facultatea de Ştiinţe Politice - 250 de locuri.
Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj Napoca scoate la concurs, pentru anul universitar 2016‑2017, un număr de 4.915 locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și peste 2.700 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Perioada de admitere este 12‑31 iulie 2016.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, absolvenții de liceu se vor putea înscrie la facultate online. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează înscrieri online pentru toate cele 15 facultăți ale sale, adică 3.415 locuri de la buget. Admiterea la UAIC va avea loc în perioada 18‑23 iulie 2016, atât pentru licență, cât și pentru master.
Ca o noutate, începând din acest an, copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sau la pensie sunt scutiţi de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate, potrivit unei legi promulgate luni de preşedintele Klaus Iohannis.