Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Campanii antidrog încă de la grădiniţă
Agenţia Naţională Antidrog susţine derularea de campanii de prevenire a consumului de droguri încă de la grădiniţă întrucât datele statistice arată o vârstă de debut tot mai mică, „ce poate fi chiar de 11-12 ani”. Efectele consumului de droguri pot fi de natură cardiacă, respiratorie şi generează afecţiuni ale sistemului nervos central, spun specialiştii, care subliniază, totodată, că „grupa cea mai vulnerabilă de vârstă este cea cuprinsă între 15 şi 24 de ani”.
Consumul de droguri, îndeosebi inhalante, canabis şi etnobotanice, în rândul copiilor de 13 ani sau mai mici a crescut în ultimii ani, după cum arată datele Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), ceea ce i-a determinat pe specialişti să gândească o serie de proiecte de prevenire pe care să le deruleze începând cu vârsta preşcolară. „Putem să livrăm informaţie corectă, dublată de programe care merg pe formarea de abilităţi sănătoase de viaţă şi de a face faţă la situaţiile potenţial de criză ce ar genera zona de consum. Tocmai acesta este rolul proiectelor pe care le promovăm, de a dezvolta la toate categoriile de vârstă mecanisme de a face faţă şi mecanisme de protecţie”, a declarat Diana Şerban, psiholog în cadrul ANA.
Specialiştii susţin că grupa cea mai vulnerabilă de vârstă este cea cuprinsă între 15 şi 24 de ani, iar cel mai consumat drog este canabisul. Acest drog are efecte nocive asupra funcţiei cardiace, respiratorii, însă afectează şi sistemul nervos central, coordonarea psihomotorie, auditivă şi chiar vizuală, după cum subliniază medicul Bogdan Gheorghe de la ANA. Totuşi, în ultima perioadă au apărut în spaţiul public anumite manifestări îngrijorătoare generate de aşa-numitul drog „zombi”, un drog din categoria etnobotanicelor produse chimic în laborator, extrem de periculos, care determină asupra consumatorului „stări de somnolenţă cu mişcări necontrolate”.
În parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ANA va derula în acest an mai multe proiecte naţionale şi locale: „Mesajul meu Antidrog” - pentru elevii de gimnaziu şi liceu, „Necenzu-rat” - pentru elevii de 12-14 ani, „Fred Goes Net - Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară” - pentru elevii de 14-19 ani.
La clasele I şi a II-a se va derula proiectul „ABC-ul emoţiilor”, iar în grădiniţe şi la clasele I proiectul „Cum să creştem sănătoşi”. Tot în acest an, Agenţia Antidrog va dezvolta, la nivel naţional, proiectul de prevenire în familie a consumului de droguri „Eu şi copilul meu”, prin intermediul căruia îşi propune să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), precum şi pe cele dintre aceştia şi şcoală, după cum se arată într-un comunicat al ANA.
La nivelul municipiului Bucureşti, Agenţia Naţională Antidrog va asigura funcţionarea Programului de consiliere pentru adolescenți și părinți, care are ca misiune sprijinirea și asistarea părinților/aparținătorilor legali pentru a face față dificultăților psihosociale care afectează relațiile familiale, pentru dezvoltarea competențelor parentale și, totodată, sprijinirea adolescenţilor atunci când apar probleme de consum. „Programul se adresează adolescenților identificaţi drept consumatori activi sau care au predispoziţie faţă de consum și presupune activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri, consiliere socială, consiliere psihologică individuală şi de grup şi grupuri de dezvoltare cu aparţinătorii adolescenţilor, în vederea îmbunătăţirii comunicării şi relaţionării socio-afective”, informează ANA, serviciile de consiliere urmând a fi asigurate de o echipă multidisciplinară de specialişti cu expertiză în domeniul adicţiilor, formată din psihologi şi asistenţi sociali. Programul va funcționa în spațiul din str. Walter Mărăcineanu, sector 1, Bucureşti, o zi pe săptămână, în funcție de programările realizate pe baza solicitărilor directe sau telefonice.