Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Compendiu în loc de manuale la clasa a V-a
Soluția Ministerului Educației la problema lipsei manualelor de clasa a V-a este un compendiu introductiv, pe care îl vor primi elevii și profesorii și care cuprinde materia pentru primele opt săptămâni la toate disciplinele la care nu există încă manuale, după cum a declarat chiar ministrul Liviu Pop. O altă noutate a anului școlar 2017-2018 este susținerea testelor de competenţă lingvistică şi digitală din cadrul examenului de bacalaureat în februarie.
Cursurile noului an şcolar 2017-2018, care vor începe cu patru zile mai devreme, adică la 11 septembrie, însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), grupate în două semestre: semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018), potrivit edu.ro.
Potrivit aceleiași surse, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3-11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). În plus, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017.
În acest an şcolar, programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi derulat în intervalul 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018, perioada fiind la alegerea fiecărei unităţi şcolare.
Pentru clasele terminale de liceu, anul şcolar se va încheia pe data de 25 mai 2018, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de-al II-lea semestru, în luna februarie.
Nici în acest an, Ministerul Educaţiei nu a reuşit să finalizeze în timp util licitaţiile pentru tipărirea manualelor de clasa a V-a. Ca soluţie pentru această problemă, ministerul a pregătit un compendiu care reuneşte toate materiile pentru care nu există manuale la începutul anului şcolar. Compendiul introductiv a fost distribuit deja în 20 de judeţe, urmând să ajungă în această săptămână în toate şcolile din ţară, potrivit ministrului educației, Liviu Pop, care a precizat, totodată, că acest compendiu este util pentru clasele a V-a în primele opt săptămâni din primul semestru. „Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat trei. Urmează pentru celelalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice.” Pop a menţionat că acest volum are 296 de pagini şi este structurat pe şase arii curriculare.
Compendiul de clasa a V-a, ghidul pe care Ministerul Educaţiei l-a conceput ca înlocuitor al manualelor care nu vor ajunge pe băncile elevilor, a fost publicat, luni după-amiază, şi pe site-ul instituţiei, la adresa http://www.ise.ro/wp-content/uploads/2017/09/Compendiu_clasa_a_V-a.pdf. Acesta cuprinde cele 14 discipline: limba şi literatura română, limba engleză, limba franceză, limba germană, matematică, biologie, om şi societate, istorie, geografie, religie - cultul ortodox, religie - cultul penticostal, arte - educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, informatică, consiliere şi dezvoltare personală. Întrebat cum vor decurge lucrurile în cazul în care după opt săptămâni nu vor fi gata manualele de clasa a V-a, Liviu Pop a spus că ar putea să se tipărească un alt compendiu.