Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Competiţie dedicată elevilor pasionaţi de domeniul spaţial
Elevii cu vârste de peste 14 ani se pot înscrie până pe 1 februarie la preselecţia pentru cea de-a doua ediţie a Competiţiei Naţionale de CanSat, proiect al Agenţiei Spaţiale Europene, derulat în colaborare cu Agenţia Spaţială Română. „Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene în colaborare cu Agenţia Spaţială Română, lansează cea de-a doua ediţie a Competiţiei Naţionale de CanSat. Echipe de patru până la şase elevi, coordonaţi de un cadru didactic, se pot înscrie la preselecţie până la data de 1 februarie 2016. Echipele selecţionate se vor confrunta la nivel naţional în aprilie, iar echipa câştigătoare se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat din iunie 2016”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Spaţiale Române, citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit - cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile - într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.
După realizarea CanSat-ului, echipele vor avea de îndeplinit două misiuni, dintre care una, secundară, la alegere. Misiunea principală va fi aceeaşi pentru toate echipele participante - de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi, pe Pământ, după lansare, iar datele trebuie transmise de către CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic.
Campania de lansare din cadrul Competiţiei Naţionale de CanSat - România va avea loc la Suceava, în 21 - 24 aprilie, iar echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie. Tot în cadrul competiţiei se va desfăşura la Gura Humorului, în perioada 11 - 14 februarie, un workshop ce va aborda subiecte relevante concursului şi la care vor participa profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alţi opt profesori care şi-au înscris echipele, dar nu au fost selectaţi.