Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Adunarea Generală a ASTRA, pentru întâia dată în Basarabia
Asociația Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA) și-a desfășurat cea de-a 115-a Adunare Generală, între 25 şi 28 august 2023, într-un loc special, în așezarea românească Feștelița, raionul Ștefan Vodă din Moldova, localitate situată în sud-estul Republicii Moldova. A fost o întâlnire de suflet românesc, la care au participat delegați ai amintitei asociații din spațiul românesc de la Tisa până la Nistru, fiind prezent şi prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele asociației-mamă, ASTRA-Sibiu, reînființată imediat după evenimentele din 1989.
Actuala ASTRA își revendică continuitatea din istorica ASTRA, înființată la 1861 de Mitropolitul Andrei Șaguna, astăzi Sfânt în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu dată de prăznuire 30 noiembrie, în aceeași zi cu Sfântul Andrei, Apostolul Românilor. Mitropolitul Andrei Șaguna (1808-1873) este și primul președinte al ASTRA, acel „dangăt de clopot uriaș” care a trezit din amorțire conștiințe și destine din Ardealul aflat sub austro-ungari. În temeinica sa lucrare, ASTRA i-a avut alături pe Timotei Cipariu (1805-1887), vicepreședinte ASTRA, și pe Simion Bărnuțiu (1812-1893), secretar ASTRA.
La mai bine de un veac și jumătate de la înființare, la lucrările celei de-a 115-a Adunări Generale, au fost prezenți delegați din mai multe despărțăminte ASTRA. De remarcat a fost prezența prof. univ. Areta Moșu, președinta Despărțământului ASTRA „M. Kogălniceanu”-Iași, între cele mai prezente asociații în spațiul dintre Prut și Nistru, cu misiuni cultural-filantropice. Între participanți și delegația de la Galați; doamna Antoneta Crudu, președinta Asociației „Danubiana”-Galați, și ziarist Maria Stanciu, președinta UZPR-Filiala „Radu Macovei” Galați. Scopul delegației gălățene a fost cel de a ne pune la zi cu misiunea ASTRA, în dorința de a aduce la Mila 80 a Dunării spiritul „astrist”. Nu au lipsit reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai Raionului „Ștefan Vodă”, primarii unor localități înfrățițe din România, membrii unor ansambluri și grupuri folclorice.
La cea de-a 115-a Adunare Generală ASTRA, de la Feștelița - „primul sat inteligent energetic din Republica Moldova”, am fost oaspeții inimosului român Nicolae Tudoreanu, primarul amintitei așezări și președintele Despărțământului „Vasile Moga”-Feștelița.
Deschiderea lucrărilor s-a bucurat de binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud, care a binecuvântat și a făcut o scurtă prezentare a istoriei Bisericii Ortodoxe Române din înstrăinata Basarabie, adresând un cuvânt de întărire celor prezenți: „Unitatea și solidaritatea dintre frați contribuie la promovarea unității și a tradițiilor românești și creștinești, la bunăstarea și la apropierea dintre instituții și persoane, dintre românii de o parte și de alta a Prutului”.
Pe parcursul a trei zile, participanții au fost prezenți la o sesiune de comunicări despre parcursul celor 162 de ani de la înființarea ASTRA - au fost dezbătute și actualizate aspecte legate de statutul ASTRA; a fost prezentată placheta „Gheorghe Moga, amintiri și mărturisiri adevărate din viața unui simplu muritor”, cu o prefață semnată de părintele Constantin Necula, apărută la Editura Agnos, Sibiu, 2023.
Pomenirea eroilor
Cea de-a doua zi a debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și apoi au fost pomeniți eroii celui de-Al Doilea Război Mondial, care odihnesc în cimitirul Feștelița, un loc îngrijit, ca mai toate obiectivele publice din amintita așezare românească, situată în extremitatea sud-estică a Republicii Moldova. Prin grija primarului de aici, aflat la al 5-lea mandat, au fost identificați 22 de eroi din cei 44 care odihnesc întru veșnicie în cimitirul eroilor din comună. Între altele, așezarea „inteligentă energetic” și-a dus numele ca fiind prima și singura localitate independentă energetic din Republica Moldova, prin instalarea unui parc de panouri fotovoltaice, care asigură iluminatul la instituțiile publice, iar din surplusul de energie se achită contravaloarea facturilor pentru iluminatul public stradal.
La închiderea lucrărilor ASTRA, delegații au primit înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și un mesaj al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, aduse de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care l-a însoțit în rugăciune și Liturghie pe Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin. În mesajul ierarhului ardelean a fost subliniat rolul determinant pe care l-a avut Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, primul Mitropolit al Ardealului, la ridicarea și zidirea sufletească a românilor din Transilvania, aflată sub jugul austro-ungar: „Asociațiunea ASTRA reprezintă, după Mitropolia Ardealului, cea de-a doua ctitorie ca importanță a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, care a țintit de la începuturile ei înspre salvarea identității de limbă, credință și cultură a românilor de pretutindeni, ideal pe care nu l-am abandonat niciodată”.
Prin toate demersurile sale, ASTRA a asigurat elementul de sinteză al tuturor năzuințelor generațiilor următoare, a făcut „apostolat” spiritual și cultural-educațional, iar această lucrare nu trebuie să înceteze niciodată. „Vremurile pe care le trăim nu sunt deloc ușoare. Doctrinele umanist-seculare, promovate prin toate mijloacele, cultura pătimașă înveșmântată în falsa haină a normalității, degradarea sufletească, mai ales în rândul tinerilor, mișcările sociale constituie tot atâtea realități în fața cărora cu toții suntem chemați să promovăm tot atâtea răspunsuri și atitudini, în deplină consonanță cu tezaurul nostru inestimabil de valori morale, izvorâte din credința moșilor și strămoșilor noștri”, mai reținem din mesajul primit la cea de-a 115-a Adunare Generală a ASTRA.
Pe parcursul sărbătorilor de la Feștelița, cei doi ierarhi ai Bisericii noastre au săvârșit o Liturghie arhierească luni, 28 august 2023, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, care și-a sărbătorit hramul, potrivit calendarului neîndreptat. La întreaga manifestare au fost prezenți creștinii noștri frumoși și ospitalieri din îndepărtata așezare, care, prin voluntariat, au sprijinit cum au știut ei mai bine proverbiala ospitalitate românească.