Laurent Schwarz, un băiat german de doar 3 ani din Neubeuern, Bavaria, care pictează forme abstracte şi colorate folosind pensule, rulouri sau direct degetele înmuiate în vopsea, face de câteva luni senzație pe In
Ambarcațiune medievală expusă la Palatul Culturii din Iași
O monoxilă confecționată din lemn de plop tremurător, descoperită în august 2018, în albia râului Moldova, poate fi admirată de către publicul interesat la Palatul Culturii din Iaşi.
Ambarcațiunea are aproape cinci secole și a fost restaurată de specialiștii Centrului de Cercetare şi Restaurare-Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. „Cercetări întreprinse în cei şase ani de când a fost descoperită arată că această monoxilă a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI-XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerţ la acea vreme. Descoperită întâmplător de localnicii din localitatea Soci, comuna Mirosloveşti (judeţul Iaşi, n.r), barca este realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac şi a fost salvată graţie unei colaborări de excepţie între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional «Moldova» Iaşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi”, a declarat Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei. Potrivit organizatorilor expoziției, monoxila este cea mai mare ambarcaţiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice, are dimensiuni impresionante, atât ca lungime (aproape nouă metri), cât şi ca lăţime şi înălţime a bordajului, clasându-se între primele cinci descoperite în întreg spaţiul cultural românesc.