Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Copiii se pregătesc de teatru într-un festival al poveștilor
Cu titlul „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii (FITC) se va desfășura în perioada 7-14 octombrie, în cadrul căruia vor apărea în 22 de producții, desfăşurate pe parcursul a 40 de reprezentaţii, copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 12 ani.
Spectacolele sunt rodul muncii artiştilor din nouă ţări, iar personajele şi abordările au valenţe educative, tratând teme precum diferenţele dintre oameni şi graniţe. Invitaţii din străinătate vin din Austria, Belgia, Israel, Italia, Polonia, Rusia, Spania şi Suedia. Din ţară, vor participa Teatrul pentru Copii Arlechino din Braşov şi Teatrul de Păpuşi Puck; MiniReactor din Cluj-Napoca.
Festivalul, care se află la cea de-a 13-a ediţie, are şi o latură competițională, cele mai valoroase prestaţii actoriceşti şi cele mai bune producţii vor fi recompensate de către juriul din care fac parte: Robert Seguin, director al Centrelor Culturale Municipale Limoges şi al Festivalului „Kaolin şi Barbotine“, Franţa, Vlad Massaci, regizor, România, şi Adrian Titieni, actor şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Festivalul va avea loc la Teatrul „Ion Creangă” - Sala Mică, la Teatrul de Comedie - Sala Nouă şi Sala Studio, la Teatrul Excelsior, la Opera Comică pentru Copii, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi la Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, precum şi în centre culturale din Capitală.
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” este un program complex de educație teatrală, culturalizare și formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori, prin intermediul spectacolelor de teatru pentru copii, colocviilor despre arta spectacolului, dezbaterilor și atelierelor de teatru pentru copii.
Festivalul se adresează într-o mare măsură și creatorilor profesioniști ai spectacolelor pentru copii (actori, regizori, scenografi etc.), cadrelor didactice și părinților, specialiștilor din diverse domenii de activitate, care sunt implicați în educarea tinerei generații și se adresează tuturor acelora care recunosc rolul teatrului și al artei.
Ca recunoaștere a valorii sale, Festivalul a primit titulatura de Festival ASSITEJ - Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret, cea mai prestigioasă organizație mondială de profil. Totodată, începând cu anul 2017, acest festival face parte din rețeaua EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, potrivit datelor regăsite pe site-ul oficial al festivalului, www.fitc.ro.