Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Crucea, la loc de cinste în viața satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (MNS) a scos din lada sa de zestre bogăția și frumusețea Crucii în cadrul unei expoziții, intitulată simplu „Crucea”. Astfel, vizitatorii au ocazia să descopere simbolistica Crucii, varietatea de modele întâlnite și strânsa legătură care există între sat, țăran și Cruce.
Această expoziţie surprinde diferite ipostaze ale Crucii, prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, realizate, în prima jumătate a secolului 20, de Nicolae Ionescu, de exemplu, sau Gheorghe Focșa.
Crucea este prezentă în arhitectură, pe turlele bisericilor și pe acoperișurile caselor, la uși, la ferestre și la porți, la delimitarea hotarelor, în cult, unde întâlnim crucea de pe masa Altarului, crucea de pe perete și cea de mână, dar și în artă, ca însemn funerar, cruci și troițe ridicate în memoria eroilor neamului. Nu lipsește Crucea nici de pe hainele de sărbătoare și de lucru, de pe vasele de ceramică, ștergare și ouă încondeiate.
Curatorul expoziției, Iuliana Popescu, cercetător științific, afirmă că „expoziția este un prilej de rememorare și de descoperire a Crucii: „Expoziția noastră oferă vizitatorilor o imagine a Sfintei Cruci, păstrată în arhiva științifică a instituției, dar nu numai. Avem și icoane pe sticlă și pristolnice și o troiță de mormânt. Întâlnim în expoziție aproape toate tipurile de cruce: crucea de masă, crucea de mână, troițe. Să nu uităm că prin semnul semnul Crucii vom fi tot timpul aproape de Tatăl Ceresc și de Sfânta Treime”.
Răzvan Mihai Clipici, director al componentei cultură din cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale, prezent la deschiderea expoziției, a precizat că aceasta din urmă scoate în evidență faptul că, în orice casă din satul românesc, Crucea este la loc de cinste: „Am observat cu bucurie faptul că în fotografiile de arhivă prezentate, cu cruci, troițe, cruci de hotar, evenimente în care crucea are un rol principal în viața satului românesc, sunt câteva cruci asemănătoare cu Crucea Patriarhală, însemnul pe care Patriarhul Miron a hotărât să îl folosească drept model pentru realizarea celei mai înalte distincții a Patriarhiei Române. Surprinzător, acele cruci nu erau din zona Transilvaniei, de acolo de unde s-a inspirat Patriarhul Miron Cristea, ci din zona Sucevei și asta denotă că este un model des întâlnit în spațiul românesc și deci este un model reprezentativ”.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, la Cantonul de drum din Satul Nou, din cadrul MNS. (A. D.)