După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Despre simbolurile regale la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București invită publicul la „Conferința de Joi”, 17 octombrie 2024, de la ora 18:30, la Palatul Suțu, cu tema „Portretul suveran. Limbajul simbolurilor regale”, care va fi susținută de Marina-Cristiana Rotaru. Portretul regal este o formă de comunicare între suveran, membrii familiei regale și națiunea pe care o reprezintă. Ceea ce ei comunică se exprimă nu numai prin veșmânt și alte simboluri ale puterii regale (coroană, sceptru, glob crucifer etc.), ci și prin alte forme, cum ar fi privirea și unghiul din care personajul tabloului privește, poziționarea lui în prim-plan sau într-un plan mai îndepărtat. Toate aceste elemente ale codului regal de comunicare pot fi descifrate dacă se cunoaște povestea personajului, povestea fiind cea care dă coerență tuturor componentelor limbajului regal.
Marina-Cristiana Rotaru este filolog, conferenţiar universitar doctor în cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde predă limba engleză și traduceri specializate. A obținut titlul de doctor cu calificativul „Summa cum laude” la Universitatea Bretagne-Sud, Lorient, Franța, cu teza „British and Romanian Constitutional Monarchies and Their Representations in the Royal Disourse of Queen Elizabeth II and King Mihai I” („Monarhiile constituționale britanice și române și reprezentările lor în discursul regal al Reginei Elisabeta a II-a și al Regelui Mihai I”). Domeniile sale de interes științific cuprind cultura și civilizația britanică, istoria, istoria monarhiei constituționale în Europa, metodica predării limbii engleze, limba engleză pentru domeniile juridic și economic și pentru dezvoltare durabilă.
A publicat numeroase articole în domeniul culturii și civilizației britanice, al analizei de discurs și al discursului regal în mod special, printre care: „Imaginea Regelui Mihai în societatea românească post-revoluționară: supraviețuirea ideologiei comuniste”; „Discursul regal previne criza: discursul reginei Elisabeta la moartea prințesei Diana”; „Portretele Reginei Elisabeta a II-a - Reprezentări regale în imaginația publică prin timp”; „Regina Elisabeta a II-a și Commonwealth - rolul și moștenirea ei”; „Regina Elisabeta a II-a ia ceaiul cu ursulețul Paddington. Sau umorul regal ca purtător de mesaj social”; „Umorul ghiduș al reginei Elisabeta a II-a. O marcă specială de umor vizual regal manifestat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012”.
Marina-Cristiana Rotaru conferențiază pe teme legate de monarhia constituțională în Marea Britanie și România, iar acum este invitata conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin, coordonatorul proiectului „Conferința de joi”. Intrarea la eveniment este liberă și nu necesită rezervare. (A. D.)