Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Dor de Eminescu” la Muzeul Naţional al Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (MNS) a organizat sâmbătă, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, evenimentul „Dor de Eminescu”. Versurile lui Eminescu recitate de actorul Nae Alexandru s-au îmbinat cu programul muzical susținut de Sabrina Diacov, Tudor Niculescu Mizil și Corul „Solemnis”.
Evenimentul este deja o tradiție la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la fiecare început de an. Muzică bună, versuri de suflet și oameni de valoare, acestea au fost ingredientele spectacolului dedicate culturii şi lui Eminescu. Managerul MNS, conf. dr. Paulina Popoiu, afirmă că valorile culturale pe care le are un popor sunt cartea sa de vizită în fața întregii lumi și trebuie să le punem în valoare cum se poate mai bine.
Pentru cei mici, muzeul a pregătit un atelier cu tematică eminesciană, intitulat „Sara pe deal”. Copiii au venit cu bucurie aici să recite poezii și să descopere că se pot face lucruri frumoase din materiale simple. Atelierul a reușit să îmbine latura creativă de lucru manual cu cea literară, toate sub atenta supraveghere a Luminiței Voica, coordonatoarea activității. Aceasta consideră că atelierele dedicate celor mici, dar și părinților vin în sprijinul familiei și contribuie la dezvoltarea abilităților și la momentele de joc și voie bună petrecute de un copil împreună cu părinţii. La final, fiecare copil a plecat acasă cu tabloul său din fetru reprezentând un peisaj inspirat din poezia „Sara pe deal”.
Activitățile creative dedicate copiilor continuă și în săptămânile următoare, sâmbăta și duminica. Tematica atelierelor de la sfârșitul acestei săptămâni este una de sărbătoare, odată cu celebrarea Unirii Principatelor Române. Participarea la atelier se face pe baza biletului de intrare în muzeu și cu înscriere prealabilă la adresa de e-mail: relatii.publice@muzeul-satului.ro. (A. D.)