Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Două centenare
În 29 noiembrie 2024 se împlinesc o sută de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari compozitori, Giacomo Puccini. Evenimentul este celebrat de-a lungul întregului an, inclusiv în România, prin programe interesante, așa cum s-a anunțat în 24 aprilie, la Institutul Italian de Cultură (IIC) din București, în prezența Excelenței Sale Alfredo Maria Durante Mangoni (foto), ambasadorul Italiei în țara noastră, alături de Laura Napolitano, director IIC, Cristina Uruc, managerul interimar al Artexim (co-organizator al manifestărilor), Daniel Jinga, directorul general al Operei Naţionale (ON) Bucureşti, Andrei Fermeşanu, managerul-director general interimar al ON Iaşi, Marin Cazacu, managerul Filarmonicii „George Enescu” și alte personalități ale vieții muzicale din România.
Tot în acest an, Institutul Italian de Cultură din București sărbătorește un secol de la înființare, graţie eforturilor unor intelectuali de marcă români şi italieni, printre care Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu sau Ramiro Ortiz, titular, din 1909, al primei catedre de limba şi literatura italiană din România. Pentru a serba centenarul IIC, Ambasada Italiei va organiza, în 2 iunie, la Pavilionul H, un concert extraordinar de canțonete napolitane și va deschide la Muzeul Naţional de Artă al României o expoziție de artă contemporană italiană.
Centenarul Puccini include producţii de operă, concerte, recitaluri, prelegeri şi masterclassuri, găzduite de: ON din Cluj, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti, filarmonicile din Sibiu, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. ES Alfredo Maria Durante Mangoni a ținut să precizeze că un moment special va fi dedicat celei care a interpretat pentru prima dată rolul titular din „Tosca”, soprana româncă Hariclea Darclée. Laura Napolitano a semnalat că Giacomo Puccini este compozitorul cel mai reprezentat în operele din întreaga lume, după Verdi şi Mozart. Conform unui studiu realizat recent, operele lui Puccini au fost prezentate de 2.839 de ori în cadrul a 971 de evenimente! Cristina Uruc a spus că au fost invitate în România celebrități, precum regizorul Matteo Manzzoni, scenografa Alessandra Serbolisca, dirijorii Guido Mancusi, Tito Ceccherini, Giovanni Pompeo, soliştii Barbara Frittoli, Matteo Desole, Leonardo Caimi, Cellia Costea, Davide Piaggio.
Daniel Jinga a anunțat că, anul acesta, „Bucharest Opera Festival” se va numi „All Puccini Edition”, urmând să fie jucat exclusiv compozitorul născut la Lucca. La festival vor participa inclusiv reprezentanți ai unei opere din Coreea de Sud! La Iaşi au fost deja organizate evenimente ale centenarului Puccini, a precizat Andrei Fermeşanu, iar premiera cu „Turandot” va fi cel mai important, pentru că ultima operă a italianului, neterminată, cu premiera în 1926, este foarte relevantă în contextul mişcării feministe, care abia se năștea. Marin Cazacu a mărturisit că la 10 ani voia să devină tenor datorită muzicii lui Puccini!
Mai trebuie spus că nu va fi vorba, în Centenarul Puccini, doar de operă, ci și de lucrări simfonice și camerale ale marelui compozitor, care au fost până acum prea puțin cântate. Un adevărat regal muzical, de-a lungul întregului an și de-a lungul și de-a latul țării!