În Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc, în 29 aprilie, conferința intitulată „A French Scholar’s 50-Year Journey Across the Septuagint” („Călătoria de 50 de ani a un
Expoziție Horea Paștina la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași
Ca la fiecare ediție, și în acest an, organizatorii Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), care se va desfășura în perioada 22-25 mai, au inclus în program momente culturale consistente și invitați de talie internațională, cunoscuți pentru virtuozitatea și sensibilitatea interpretării. Poate cel mai important moment al festivalului, din perspectiva „Anului comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, instituit în 2025 în Patriarhia Română, este expoziția „Piatra din capul unghiului”, semnată de pictorul Horea Paștina, membru cofondator al Grupului „Prolog”, apropiat ucenic al Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.
Proiectul expozițional „cuprinde lucrări care transpun pe pânză teologia, înțeleasă ca trăire și experiență practică, în jurul Crucii Mântuitorului Hristos”, după cum se arată într-un comunicat al organizatorilor. Vernisajul va avea loc joi, 22 mai, ora 18:00, la Sala „Baptisteriu” a Ansamblului Mitropolitan Iași.
O activitate inedită va fi Atelierul de mozaic și pictură „Eikon”, realizat în colaborare cu profesori și studenți de la Secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, pe pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în Parcul „Copou” și în spațiul civic aferent Corpului A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Inedite vor fi și concertele itinerante ale Ansamblului „Cappella Romana”, din Portland, SUA: la Botoșani (22 mai, Teatrul „Mihai Eminescu”), Iași (23 mai, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”), Piatra Neamț (24 mai, Teatrul Tineretului). De asemenea, tinerii psalți și compozitori vor putea participa, în perioada 22-24 mai, la un atelier de compoziție psaltică.
La IBMF 2025 vor fi prezente și grupurilor psaltice „Sf. M. Mc. Dimitrie” (al Catedralei Mitropolitane din Craiova) și „Sfântul Ioan Damaschin” (al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca). Întregul program al festivalului poate fi consultat pe ibmf.ro.