La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Festival de muzică orientală „Dimitrie Cantemir” la Iași
În cadrul proiectului „Restitutio Cantemir”, Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu Primăria Iași, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași și Ateneul Național din Iași, organizează în perioada 26-28 mai 2023 Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”.
În program sunt incluse trei concerte extraordinare, susținute de trei ansambluri de anvergură din România, Turcia și Iran. În 26 mai, la Sala Unirii a fostului Cinematograf „Victoria” din Iași va avea loc concertul Ansamblului de muzică veche „Anton Pann” din București, condus de Constantin Răileanu, iar în aceeași seară va fi deschisă expoziția fotodocumentară cu artefacte și documente din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României.
În 27 mai, va avea loc, în aceeași sală, concertul Ansamblului Bezmârâ Topluluğu, din Istanbul, coordonat de Fikret Karakaya. În ultima seară de festival, 28 mai, în sala „Iustin Moisescu” de lângă Catedrala Mitropolitană din Iași, Ansamblul Neoclassical din Teheran va susține un concert, sub conducerea muzicală a lui Arash Mohafez.
Festivalul este organizat în contextul în care 2023 a fost instituit prin lege drept „Anul Cultural Dimitrie Cantemir”, când se împlinesc 300 de ani de la trecerea în veșnicie a cărturarului de talie europeană Dimitrie Cantemir.