La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Festivalul „CHEI” aduce muzica studenților pe marile scene ale Bucureştiului
Organizat de Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), Festivalul „CHEI” aduce în atenția publicului talentul studenților, într-o serie de concerte menite să dezvăluie valorile muzicale în curs de afirmare. Ajuns la cea de-a XV-a ediție, festivalul a debutat în 6 aprilie 2024, la Ateneul Român, cu un program integral Johannes Brahms susținut de Orchestra „Concerto”.
În anul în care marchează 160 de ani de existenţă, Universitatea Națională de Muzică din București invită publicul la Festivalul „CHEI”, în sălile bucureştene consacrate, dar şi în spaţiile proprii de concert şi spectacol, eveniment care va deborda de momente încărcate de energie, tinerețe și virtuozitate. Festivalul a debutat la Ateneul Român cu un concert susținut de Orchestra „Concerto”, dirijată de maestrul Leo Hussain, iar programul a cuprins şi Uvertura academică op. 80 şi Simfonia nr. 4, în mi minor, op. 98 de Johannes Brahms.
Rectorul UNMB, Diana Moș, afirmă că „Festivalul «CHEI» este pentru studenți o încununare a studiului intens, iar în an aniversar, având în vedere cei 160 de ani pe care Universitatea Națională de Muzică din București îi va sărbători în octombrie, Festivalul «CHEI» are pentru noi o încărcătură afectivă specială. Suntem deosebit de onorați și încântați că sunt alături de studenții noștri dirijori precum Leo Hussain și Tiberiu Soare, în două manifestări artistice reprezentative: concertul de deschidere al festivalului de la Ateneul Român și Gala de Operă, găzduită de scena Operei Naționale București. Cele două prestigioase instituții de cultură sunt partenerii noștri tradiționali și credem că împreună am trecut cu brio proba timpului. Vă așteptăm cu multă emoție și la finalul festivalului, la Gala Excelenței, să-i premiem pe studenții noștri cei mai merituoși și să ne exprimăm recunoștința față de profesorii noștri, maeștri dedicați artei muzicale și personalităţi cu autentic har pedagogic, care au edificat instituția noastră de învățământ muzical de-a lungul celor 160 de ani de existență”.
Festivalul continuă astăzi, de la ora 11:00 cu o masă rotundă, la sala „Constantin Silvestri” a UNMB, iar seara se va încheia cu un concert susținut de Orchestra de Barockeri. Seria concertelor „CHEI” cuprinde multe evenimente care vor avea loc în incinta UNMB și în alte locuri din Capitală: concerte corale, recitaluri, concerte ale secțiilor jazz și muzică ușoară, concertul claselor de compoziție, spectacol de mișcare scenică și un simpozion de muzicologie. În cadrul festivalului, joi, 11 aprilie 2024, la sala „George Enescu” a UNMB, Formația de muzică bizantină „Psalmodia”, dirijată de prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, va susține un concert pascal, la care este invitat și Grupul psaltic de copii „Tronos” Junior. A XV-a ediție a Festivalului „CHEI” se va încheia vineri, 12 aprilie 2024, cu Gala Excelenței. (A. D.)