La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București“
Primăria Municipiului București, prin CREART - Centrul de Creație, Artă și Tradiție, a organizat la sfârșitul săptămânii cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, pe Șoseaua Kiseleff. Evenimentul a reunit costume populare din toate zonele țării, spectacole de folclor, un târg cu peste 100 de căsuțe cu obiecte de artizanat și demonstrații de meșteșug.
Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” și-a propus să asigure continuitatea transmiterii obiceiurilor reprezentative în mediul urban. Astfel, publicul s-a putut bucura pe parcursul celor două zile ale evenimentului de dansuri tradiționale, de frumusețea portului românesc, dar și de meșteșugurile care încă se practică cu dragoste și pasiune.
Festivalul a debutat cu mult așteptata paradă a costumelor populare românești și internaționale, pornind din Piața George Enescu pe Calea Victoriei spre Piața Victoriei, până pe Șoseaua Kiseleff. Publicul iubitor de folclor a putut admira și descoperi peste 400 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, comunități și minorități din întreaga țară, dar și fanfare, care și-au prezentat cu mândrie costumele, cântecele și dansurile specifice zonelor lor, sărbătorind diversitatea culturală în inima Capitalei.
Iconarul Liviu Balâc a venit la târgul de pe Șoseaua Kiseleff cu icoanele pe care le lucrează cu dragoste pentru Hristos și pentru tradiție. Acesta a primit titlul de „Tezaur Uman Viu al județului Buzău”, astfel Ministerul Culturii recunoscându-i contribuția pe care a adus-o la promovarea, păstrarea, valorificarea și transmiterea patrimoniului cultural material și imaterial al județului.
Unul dintre meșterii de seamă pe care îi are poporul român și care a fost prezent la festival este Vasile Moldoveanu, din comuna Moreni, județul Dâmbovița. Acesta sculptează cruci din dragostea pentru Hristos și își propune să promoveze valorile simple, dar esențiale în viață în rândul generațiilor tinere, pentru a nu se pierde obiceiurile, credința și tradiția. De-a lungul vieții sale, meșterul Vasile Moldoveanu a reunit o multitudine de icoane pe lemn, icoane de vatră, cruci, pristolnice și troițe de diferite modele, în funcție de specificul fiecărei zone a țării. A învățat de la bunicul său arta meșteșugului și duce mai departe arta tradițională românească cu mândrie și multă dăruire, iar de când se știe sculptează.
Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” s-a încheiat, însă Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București vă invită la sfârșitul acestei săptămâni la festivalul IEsc, care va celebra frumusețea iei de vineri până duminică, la sediul Creart din Piața Lahovari nr. 7. (A. D.)