Între revistele culturale sosite pe adresa redacției noastre ne-au atras atenția în mod deosebit „Poezia”, „Convorbiri literare”, care a apărut cu suplimentul foarte interesant „Buzăul lui Ion
Filmul ca formă de mărturisire a credinței
Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi, filme de box office ale unor producători independenți, s-au proiectat 37 de filme, s-au desfășurat șase conferințe, a fost vernisată o expoziție de fotografie şi au avut loc lansări de carte și concerte.
Evenimentele festivalului organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Doxologia Media, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, s-au desfășurat în șase locații din capitala Moldovei şi au marcat 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. „Tot ceea ce se întâmplă în acest festival vorbește despre libertatea care ne înveșnicește și care ne va conduce către libertatea ca deziderat și ca tezaur pe care dorim să-l recuperăm”, a spus Cătălin Jeckel, producătorul general al festivalului.
Timp de patru zile (7-10 noiembrie) au fost prezentate producții din registre diferite, filme documentare și filme artistice. Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, a fost prezentă cu cinci documentare, iar Doxologia Media a oferit spre vizionare filmul documentar „Un Sfânt al cuvintelor. Mitropolitul Dosoftei al Moldovei”. Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, conf. univ. dr. pr. Cezar Paul Hârloanu, a evidențiat rolul important pe care Biserica îl are în tot ceea ce înseamnă viața dinamică a unei cetăți, din punct de vedere religios, cultural, școlar etc., subliniind că filmele care au fost prezentate la acest festival „se adresează inimii, nu doar ochilor. (...) Ele te provoacă să îți pui întrebări, să găsești răspunsuri și te invită să te schimbi”.
Una dintre conferinţele desfăşurate în cadrul evenimentului s-a intitulat „Terapia sufletului” şi a fost susținută de arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. „Domnul spune cunoașteți adevărul și adevărul vă va elibera pe voi. Cine este adevărul? Adevărul nu este idee! Noi nu credem în idei sau în teorii filosofice! Evanghelia ni-L dăruiește pe Hristos. Deci adevărul este persoană, căci și Domnul a spus «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața». De aceea noi, încadrându-ne într-un mod sănătos în Biserică și în tainele Bisericii, care ne duc la mântuire, ne supunem conduitei terapeutice și atunci putem să-i tămăduim și pe alți oameni care vin la noi”, a explicat arhimandritul Efrem. Cu această ocazie, a fost lansată cartea „Terapia sufletului. Din convorbirile Părintelui Stareț Efrem Vatopedinul cu psihologi, medici psihiatri și neurologi români”, apărută recent la Editura Doxologia.
La Centrul Internațional de Artă Contemporană - Baia Turcească a avut loc vernisajul expoziției de fotografii, intitulată „Libertate”, în prezența artistului fotograf Yuri Mechitov din Georgia.
Jonathan Jackson, artist și mărturisitor creștin
Aula Universității „Alexandru Ioan Cuza” a găzduit dialogul actorului american Jonathan Jackson cu părintele Răzvan Ionescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Parascheva-Sfânta Genoveva” (Biserica Saint Suplice din Paris), intitulat „O poveste de viață, o carieră în cinematografie, dar și în muzică, fără a face compromisuri în privința credinței sale”. Cunoscutul actor a împărtășit publicului experiențe și provocări din activitatea sa, oferind și un inedit moment artistic de interpretare la chitară.
În ultima zi a festivalului, publicul a vizionat trei filme realizate de cunoscutul regizor român Nicolae Mărgineanu, iar, în încheierea întregului eveniment dedicat filmului creștin, arhimandritul Efrem Vatopedinul a susținut conferința „Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul, nădejde și putere în vremuri tulburi și neduhovnicești”. Totodată, părintele stareţ athonit şi-a lansat volumul „Mistagogia rugăciunii în viața și învățătura lui Gheronda Iosif Vatopedinul”, apărut la Editura Sfânta Mare Mănăstire Vatoped.
În cadrul festivalului dedicat filmelor creștine, regizorii, actorii, cineaștii și publicul au mărturisit tainele și frumusețea Ortodoxiei, surprinsă în imagini, interviuri și scenarii artistice.