În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași va avea loc vineri, 25 aprilie, lansarea unui volum important pentru istoria orașului, „Reședințe boierești și monumente din
Gala Galaction, evocat la Universitatea „A.I. Cuza“ din Iași
La Muzeul Universității „A.I. Cuza” din Iași (UAIC) va avea loc, în 16 aprilie, conferința „Gala Galaction - profesor la Universitatea din Iași (1926-1940)”. Organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și de Facultatea de Litere din cadrul universității ieșene, conferința va evoca personalitatea lui Gala Galaction, profesor, teolog, cărturar și traducător al Bibliei. Vor vorbi despre această personalitate complexă a culturii române conf. univ. dr. pr. Ilie Melniciuc-Puică și conf. univ. dr. pr. Daniel Niță-Danielescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, precum și prof. univ. dr. Antonio Patraș, de la Facultatea de Litere.
Evenimentul, care face parte din seria „Conferințele UAIC”, va fi moderat de conf. univ. dr. Ionuț Nistor și este dedicat împlinirii a 165 de ani de la fondarea Universităţii din Iaşi. Gala Galaction, pe numele real Grigore Pișculescu, s-a născut la Didești-Teleorman. A urmat cursurile Liceului „Sfântul Sava” din București, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie și pe cele ale Facultății de Teologie. A fost profesor și decan la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Chișinău. A tradus Biblia (1938), a fost un scriitor prolific și apreciat, membru titular al Academiei Române.