După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Începe Festivalul „Zilele Nordului”
În cel mai nordic oraș al țării, Darabani, în județul Botoșani, se desfășoară, în perioada 3-6 august 2023, cea de-a 10-a ediție a Festivalului „Zilele Nordului”, manifestare culturală ce înglobează evenimente dedicate tinerilor și problematicii comunităților mici. Organizat de Asociația Nord, festivalul include în programul din acest an momente devenite deja tradiție: ateliere și dezbateri, tururi gastronomice, concerte, spectacole de teatru, proiecții de film și artă stradală, competiții de ciclism și alergare, conferințe dedicate tinerilor. Ca și anul trecut, va avea loc Campionatul mondial de borș moldovenesc, dar și o clacă pentru reconstruirea primei școli sătești de stat din Moldova înființată, la Darabani, în 1841.
La seria de dezbateri, organizată sub genericul „Întâlnirile Nordului”, sunt invitați, anual, scriitori, oameni de cultură, sportivi sau specialiști în diverse domenii, cu rădăcini în Nord, și care, prin expertiza și ideile lor, pot oferi o perspectivă proprie, utilă, pentru viitorul comunităților mici, cum e orașul Darabani. Tema acestei ediții este #„viitoruri”. „Tineri care pleacă la școli și nu se mai întorc acasă decât la sărbători. Părinți plecați să muncească afară, prinși între dorul de casă și promisiunea unui viitor mai liniștit pentru copiii lor. Oameni care rămân acasă și trăiesc mulțumiți, cu încrederea că nicăieri nu-i mai bine. De aici pornim, din învălmășeala asta de trecuturi (…), să vorbim despre viitorul comunităților mici din țara asta”, explică Ștefan Teișanu, inițiator al festivalului și moderator al dezbaterii, directorul Centrului Cultural Clujean.
Printre invitații festivalului se numără scriitorii Viorel Ilișoi și Vasile Ernu, Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România, Alexandrina Dinga, de la Asociația Civica din Iași, Luca Ciubotaru, președintele și fondatorul Asociației Rădăuțiul Civic, și Vladimir Us de la Coaliția sectorului cultural independent din Republica Moldova.