Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Marele eveniment istoric - ziua de la Alba Iulia
1 Decembrie are o însemnătate deosebită în societatea românească, întrucât marchează evenimentul istoric din anul 1918, când Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România și s-a cerut existența unui singur stat naţional. Decizia era premergătoare celei din data de 27 martie 1918, când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Astfel, Basarabia devine prima provincie istorică care s-a unit cu România, urmând celelalte provincii românești - Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, ceea ce a făcut posibilă, spre sfârșitul anului 1918, crearea României Mari.
Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România, iar la 1 Decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş citea rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.” Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918, de cãtre regele Ferdinand și a fost votatã de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919.
1 Decembrie a fost adoptată ca Zi naţională a României în anul 1990 și promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu. Istoricul Neagu Djuvara declara, în 2011, într-un interviu acordat TVR că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 Decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.