După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
O nouă ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași
În perioada 23-26 mai 2024, la Iași se va desfășura a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină (IBMF), organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul învățământ. Este cel mai important eveniment din România care promovează tradițiile originale ale cântului bizantin și care ajută publicul să înțeleagă relația dintre muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică.
Formațiile corale invitate la ediția „Tămăduire în imnografie”, așa cum a fost intitulată în acest an, sunt Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, Ansamblul de cameră „Sfântul Ioan Cucuzel” din Bulgaria, Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei de Cipru, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși și Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași. Publicul se va putea bucura și de prezența Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” din București, un reper al muzicii corale românești și al diplomației culturale naționale. La 25 mai 2024, în sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, acest cor va susține spectacolul extraordinar „Madrigal pentru suflet”. În aceeași zi, la Palatul Culturii, Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, va susține un atelier de dirijat dedicat profesorilor de muzică din județul Iași.
Potrivit organizatorilor, în cadrul IBMF vor avea loc slujbe de priveghere, momente liturgice, dar și Concursul Național de Muzică Psaltică pentru seminariile și liceele teologice ortodoxe din România. Toate concertele vor fi transmise live la TRINITAS TV, iar programul festivalului poate fi consultat pe site-ul ibmf.ro.