Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Omagiu lui Nicolae Iorga la Palatul Culturii din Iaşi
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, expoziția „Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere”, fiind adus, astfel, un omagiu marelui savant. Expoziția pune în valoare piese inedite donate de profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga.
Colecția „Iorga-Pippidi” este alcătuită din documente și obiecte de patrimoniu precum: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licență și doctorat, cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la mari universități europene, brevetele și medaliile conferite ce i-au fost acordate de-a lungul vieții, de la cele românești, precum marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia, și Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce.
Expoziția prezintă și legătura lui Nicolae Iorga cu familia regală a României. Mărturie stau documentele primite de istoric de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, și de la principesele Mărioara și Elena. Adunate și păstrate timp de decenii de către istoricul Andrei Pippidi, aceste documente și obiecte devin acum parte a patrimoniului național datorită generozității de a le dona.
Unul dintre curatorii expoziției, cercetător în cadrul MNIR, Cristina Păiușan Nuică, subliniază că expoziția realizată de muzeu prezintă, în premieră, documente din viața, opera și activitatea lui Nicolae Iorga, punând în valoare personalitatea și activitatea savantului. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00, până în 7 ianuarie 2024, la Palatul Culturii din Iași. (A.D.)