Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Pelerini la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, cel mai mare eveniment de acest fel din România, se va desfăşura în perioada 20-24 septembrie. Anul acesta, în colaborare cu Centrul de pelerinaj „Sfânta Parascheva” al Arhiepiscopiei Iașilor, organizatorii oferă turiştilor iubitori de muzică psaltică oportunitatea de a participa la activitățile festivalului prin accesarea unui pachet turistic care mai include 6 nopți de cazare la hotel de 3* sau 4* (în funcție de tarif, camere în regim dublu), cu mic dejun, precum şi o excursie pedestră cu ghid la mai multe biserici şi mănăstiri cu o deosebită importanță istorică din centrul Iașiului: Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”-Banu, Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” - Casa Dosoftei, Biserica „Sfântul Sava”, Mănăstirea Bărboi şi Mănăstirea Golia.
Mai multe informaţii se pot obţinute la această adresă de internet.
Programul celei de-a VI-a ediţii a festivalului de cânt bizantin cuprinde concerte susţinute de interpreți renumiţi ai artei muzicale bizantine din Grecia, Liban şi România. De asemenea, vor fi organizate dezbateri, momente liturgice şi parastas pentru domnitorul Dimitrie Cantemir, prezentări de carte, masă rotundă pe tema „Dimitrie Cantemir - teoretician și compozitor de muzică răsăriteană cultă”, workshopuri de muzică psaltică şi imnografie, ateliere de broderie bizantină. Concertul de închidere a festivalului va avea loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi îi va avea invitați pe Marilyn Accaoui Leignel (Liban), Dimitrios Galanis (Grecia), Constantin Lupu din Galați şi Corul academic „Byzanticon” din Iași.