La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Peter Pan”, un spectacol de teatru ca-n filme
Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti anunță un nou titlu în repertoriul reprezentațiilor pentru copiii cu vârste peste 4 ani. „Peter Pan” se joacă pentru prima dată la Teatrul „Ion Creangă” și tot ce are mai frumos și mai ghiduș copilăria se va regăsi în acest spectacol, respectiv joaca, inocența și dorința de aventură.
Plecând de la celebrul text scris de J.M. Barrie, în 1911, actuala dramatizare își propune să imagineze, într-un mod original, un univers guvernat de bucurie și fantezie, în care să se regăsească toți copiii care nu își doresc să crească, dar și părinții care vor să retrăiască minunata perioadă a primilor ani de viață. Prezenta adaptare are ca scop nu doar reiterarea ideii de a rămâne mereu copil, ci și importanța spunerii poveștilor, a transmiterii lor din generație în generație, a fixării lor în memoria colectivă. Mijloacele de tehnologie modernă și inserțiile muzicale susțin viziunea regizorală și construiesc o atmosferă plină de poezie, în care spațiul capătă dimensiuni fermecate și induce o stare de reverie absolută.
Cunoscută publicului datorită unor producții de succes din repertoriul Teatrului „Ion Creangă”, precum „Punguța cu doi bani”, „Mica sirenă” și „O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin”, Gabriela Petrescu semnează atât regia spectacolului „Peter Pan”, cât și scenariul și scenografia. Despre provocări, elemente de noutate și mesajul reprezentației, ea spune că „Peter Pan are toate premisele să fie un spectacol extraordinar: de la interpretarea actorilor la conținutul poveștii și mesajul ei, de la cele mai noi elemente de tehnologie folosite în realizarea decorului până la muzica demnă de un film epic, cu o atmosferă asemănătoare celei din basmele clasice transpuse pe marele ecran. Vizual, ne va purta prin Anglia anilor ’20-’30, detaliu care va contribui la efectul poetic al întregii producții. Mi-am dorit mult să fac, împreună cu actorii și echipa de creație, un spectacol cinematografic, un spectacol de teatru ca-n filme, pe care spectatorii să își dorească să îl revadă iar și iar, așa cum însuși Peter Pan își dorea să retrăiască la infinit vârsta copilăriei și să nu crească niciodată”.
Actorii Marius Boboc, Liliana Donici, Valeria Stoian, Ana Toda, Voicu Hetel, Cristian Crețu, Andreea Mera, Claudia Revnic, Marius Nănău, Oliviu-Cristian Bughiu și Iulian Balan interpretează memorabilele personaje din ținuturi reale sau fantastice, acolo unde timpul este măsurat în zori și seri, locuitorii sunt zâne, prințese și pirați, iar pericolul este privit ca o joacă.
În luna noiembrie spectacolul se va juca în zilele de 10, 16 și 23, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Biletele pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket. (A: D.)