La Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu sediul în Palatul Culturii din Iași, va putea fi vizitată, în perioada 26 iunie - 31 august 2025, expoziţia itinerantă
Portrete regale în biserici din România
La Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va avea loc, în 8 mai 2025, de la ora 16:30, conferința „Între votiv și laic: portretul regal în spațiul eclezial din România”. Evenimentul va fi susținut de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul Secției Artă Veche Românească, şi face parte din seria de conferințe „Efigii regale”, care se vor desfăşura de-a lungul acestui an la MNAR.
Portretul votiv în pictura bisericească din România transmite către posteritate chipul unei persoane, oferită spre memorie veșnică urmașilor, fiind și „actul” de legitimare a celui reprezentat în fața comunității din care face parte și pentru care a fost construită biserica. Regele Carol I a considerat bisericile românești ca parte a activității sale de modernizare a țării și a făcut din restaurarea celor emblematice expresia legitimării și impunerii programului său politic. Regele este reprezentat în biserici alături de soția sa, regina Elisabeta, iar uneori, alături de ceilalți membri ai Familiei Regale, în semn de legitimare a Dinastiei. Ulterior, toți regii României - Ferdinand și Maria, Carol al II-lea, Mihai și regina-mamă Elena - au preluat tradiția reprezentării ctitorilor în portretele votive de pe peretele de vest al pronaosului bisericii, informează mnar.ro.
Printre cele mai cunoscute biserici cu portretistică regală din România sunt: Biserica „Mihai Vodă” din București, biserica Mănăstirii Sinaia, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Bușteni, biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, la Iaşi - Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” și Catedrala Mitropolitană. La acestea se adaugă Catedralele Mitropolitane din Craiova, Târgoviște, Timișoara, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și multe altele. Costul unui bilet de intrare la conferință este 12 lei.