Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Rețete inedite de „zămuri” din Sălaj

Rețete inedite de „zămuri” din Sălaj

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 25 Aprilie 2023

O carte de bucate cu reţete tradiţionale culese din satele din Sălaj de maestrul bucătar Mircea Groza și redate în limbaj fonetic va vedea în curând lumina tiparului. Volumul „Zămuri - supe, zupe şi năcreli” include 182 de reţete, toate ilustrate cu fotografii. „M-am gândit că este foarte important să scriu reţetele exact aşa cum le-am găsit, să respect cât se poate pronunţia locală şi denumirile vechi pentru ingrediente, cantităţi, instrumentar, tehnologie etc., să redau «povestea mâncării» exact aşa cum mi-a fost transmisă”, scrie Mircea Groza, în prefaţa cărţii.

Iată reţeta de „zama die bureţi: tai o ciapă bună scrijele cât die subţâri poţ. Pui ciapa în oloi la fript pă fundu oalii. Pui sare şi o laşi să să moaie binie, fără s-o arz. Mai pui on morcod răzălit, le amesteci, ş-apoi pui bureţî tăieţ subţâre, scrijeluţă îi tai. La bureţîî die fag trebe să le tai coadile şi să le ţâpti. Îs cam lemnoasă şi la zamă nu să pe potridiesc. Nu tai numa’ ce rămânie, clopurile le tai. Bureţîî lasă apă, amesteci şi laşi să să moaie cu ciapa şi cu morcodu. Pui apă caldă şi a hierbe zama până să moaie binie tăiticele. Da să pui bugăt die mulţ bureţ că ii cam scad şi altăce nu pui! Trebe să hie oarice în zamă, nu? Când o hiert tăitie poţ punie o ţârucă die uăţăt die cadă uări o finjie die zamă die porodici. Poţ punie ş-o ţârucă die ai zdrobdit. Coţ die sare şi die thiperi, pui petrinjel verdie ş-ai gătat zama!”

Jurnalistul Cătălin Ştefănescu afirmă, citat de Agerpres, că volumul „nu e nici gastronomie, nici antropologie, nici psihologie socială, nici etnologie, ci toate la un loc şi mai mult decât atât. E un tezaur cultural în toată puterea cuvântului”.
 

Citeşte mai multe despre:   prezentare de carte  -   Rețete