Laurent Schwarz, un băiat german de doar 3 ani din Neubeuern, Bavaria, care pictează forme abstracte şi colorate folosind pensule, rulouri sau direct degetele înmuiate în vopsea, face de câteva luni senzație pe In
Salonul Național „Mihai Eminescu”
Ajuns la cea de-a 45-a ediție, Salonul Național „Mihai Eminescu” s-a deschis în Sala de Expoziții „Constantin Brâncuși”, din incinta Palatului Parlamentului. Cu acest prilej a avut loc un program artistic în care muzica s-a împletit cu versurile marelui poet român, iar publicul s-a bucurat să descopere volume de colecție, dar și plachete și medalii dedicate lui Eminescu și aduse în cadrul expoziției de către colecționari și eminescologi.
Intitulat anul acesta „15 ianuarie 1850, Porni Luceafărul”, Salonul reunește iubitori de cultură din toată țara și oameni de toate vârstele uniți de dragostea pe care o poartă geniului Mihai Eminescu. La vernisaj au luat parte actori, muzicieni consacrați, precum Claudia Motea, Doina Ghițescu, Felicia Popescu și Nicu Șandru, dar și copii, care duc mai departe moștenirea culturală lăsată de Eminescu.
Printre formele în care, de-a lungul timpului, a fost omagiat Luceafărul poeziei româneşti se numără filatelia şi numismatica. Astfel că portretul poetului, imagini din poeziile sale au fost gravate pe timbre, întreguri poştale, plicuri ocazionale, ilustrate, maxime, medalioane, medalii, plachete, insigne. În cadrul Salonului Național „Mihai Eminescu” puteți vedea foarte multe dintre acestea, aduse de colecționari din toată țara, iar pe simeze veți admira lucrări realizate de artiști plastici care au dat culoare versurilor eminesciene. Printre expozanți se numără și Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, care apreciază lirica eminesciană și talentul marelui poet român.
Salonul Național „Mihai Eminescu” este organizat de Mihai Costin, coordonator al Grupului colec-ționarilor de medalii și insigne „Mihai Eminescu”, întrucât, după cum spune, nu trebuie să uităm cuvintele lui Nicolae Iorga: „Eminescu este sinteza sufletului românesc, sinteza ştiinţei, cugetării şi instinctul acestui neam”. Salonul este realizat sub egida Camerei Deputaților şi poate fi vizitat până în 31 ianuarie 2024, la Palatul Parlamentului, Sala de Expoziții „Constantin Brâncuşi”. Programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-16:00. (A. D.)