Biblioteca Academiei Române prezintă expoziția „Din lumea presei - 196 de ani”, organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Expoziția se înscrie în seria
Ziua Brâncuși sărbătorită la Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României sărbătorește Ziua Brâncuși, miercuri, 19 februarie 2025, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Publicul va avea ocazia să-i descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate, în Sala Brâncuși din cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, și proiecția filmului documentar „În căutarea tatălui pierdut” (2016), în regia lui Ionuț Teianu, care prezintă povestea tulburătoare a lui John Moore, fiul nerecunoscut al sculptorului. Pentru a facilita accesul cât mai multor vizitatori, muzeul își prelungește programul de vizitare, între orele 12:00 și 20:00.
Participarea la tururile ghidate se face pe bază de înscriere la adresa educație@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile. Ghidajul este gratuit, se achită doar biletul de intrare în Galeria Națională, în valoare de 24 de lei, informează mnar.ro.
Născut în 19 februarie 1876 la Hobița, Gorj, Constantin Brâncuși este cel mai mare sculptor al secolului XX, un pionier al abstractizării, considerat părintele sculpturii moderne. Cunoscute prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor, lucrările sale combină simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. Artistul a trecut la cele veșnice în data de 16 martie 1957, la Paris. În noiembrie 2015, a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși, anual, în data de 19 februarie.