Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Cursuri de studiere a limbii române în Valea Timocului
Sîmbătă, 6 februarie, au debutat la Casa Românească din Bor, Republica Serbia, cursurile de studiere a limbii române cu elemente de cultură națională. Potrivit vicepreședintelui Asociației „Inițiativa Românilor din Serbia“ (AIRS), Boban Andreici, aceste cursuri vor fi frecventate până în luna mai 2016 de 25 de copii ale căror familii și-au manifestat interesul pentru inițierea acestora în tainele limbii materne - limba română, suspendată în regiunea istorică Timoc imediat după anul 1833. „Am luat această inițiativă în speranța că vom bloca demersurile unor grupuri locale care vor, în Serbia de Nord-Est, să scoată din uzul curent limba română și să o înlocuiască cu cea vlahă”, a precizat Andreici.
Potrivit sursei citate, acțiunea se organizează cu contribuția financiară a AIRS dar și a unor finanțări din județele din sud-vestul României.
Tot la Bor, Serbia, Asociația culturală „Ariadnae Filum” a început implementarea proiectului transfrontalier „Valorificarea și conservarea folclorului românesc”, cu bani de la Uniunea Europeană. „Împreună cu Fundația Culturală «Lumina» din județul Mehedinți vom acționa în zonele transfrontaliere pentru culegerea de folclor de la bătrânii și rapsozii satelor. Materialul colectat va fi publicat în două volume pe care le vom distribui în cadrul unor simpozioane a căror temă va fi revitalizarea folclorului și păstrarea autenticității acestuia”, a afirmat Zavișa Jurj, președintele Asociației culturale „Ariadnae Filum”.
„Este un proiect care va contribui la conservarea identității naționale a românilor, atât din Serbia de Nord-Est unde este tot mai mult în pericol din cauza procesului agresiv de asimilare, cât și în județul Mehedinți unde asistăm la alterarea/manelizarea folclorului”, a spus președintele Fundației Culturale „Lumina“, prof. Titu Dinuț.