Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet“
De ce are nevoie un copil şi de o educaţie spirituală, nu doar intelectuală?
Pentru că noi, oamenii, avem şi suflet. Pentru că de mici îi putem ajuta să-şi formeze caracterul. Un copil crescut cu dragoste pentru aproapele lui va fi mai prietenos şi mai social. Ora de religie completează dezvoltarea copilului şi îl ajută să relaţioneze mai bine cu ceilalţi. Ora de religie contribuie la depăşirea ignoranţei religioase, care poate constitui un factor al intoleranţei religioase şi culturale, al unor atitudini şi tendinţe reducţioniste şi extremiste. Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate.
În calitate de mamă, aţi avut vreodată temerea că la ora de religie copilul dumneavoastră este îndoctrinat?
Nu cred că poate fi vorba de aşa ceva. Sunt prea puţini copii astăzi pe care îi mai poţi obliga să facă ceva împotriva voinţei lor; sunt atât de precoce încât îşi găsesc soluţii să scape din situaţiile pe care nu le tolerează. Mi-e greu să cred că există astăzi părinţi care consideră că cineva poate face rău unui copil, iar acesta să nu povestească acasă.
Ce alte reţineri mai manifestă părinţii privind înscrierea la ora de religie?
Cei mai mulţi dintre părinţi sunt supăraţi pe ceva ce se întâmplă sau nu se întâmplă în ora de religie a copilului lor. Sper din tot sufletul că părinţii îşi vor schimba părerile şi vor accepta împreună cu profesorul să schimbe în bine conţinutul orei. Sunt atât de multe lucruri frumoase care pot fi aflate şi învăţate la religie, încât nu o poate înlocui nici o altă materie. E adevărat că sunt foarte multe lucruri care trebuie îmbunătăţite la calitatea orei, dar pentru aceasta cred că putem să lucrăm cu succes împreună, părinţii şi profesorii de religie, şi nicidecum să renunţăm la ea. Este esenţial să-i învăţăm pe copiii noştri care sunt valorile reale ale umanităţii, ale creştinismului, cu atât mai mult ale Ortodoxiei. Chiar există soluţii ca toţi copiii să aibă o oră de religie de la care să plece înnobilaţi.
Vedeţi omul viitorului fără credinţă în Dumnezeu?
Viitorul, ca şi prezentul, este al oamenilor care cred în Dumnezeu. Dumnezeu este actual, contemporan, viu! Personal, pot mărturisi că au fost multe momente în care Dumnezeu a fost lângă mine. L-am simţit. Îi mulţumesc în fiecare zi pentru asta!
Cum poate sprijini un părinte ora de religie?
Mai întâi, poate crea un grup de sprijin la nivelul şcolii, luând legătura cu reprezentanţii părinţilor pe clasă şi în consiliul de administraţie al şcolii, inclusiv cu liderul de sindicat, reprezentantul primarului/consiliului local etc. De asemenea, se poate implica în activitatea asociaţiei de părinţi de la nivelul fiecărei şcoli şi poate lua legătura cu profesorul de religie pentru a analiza problemele specifice clasei, inclusiv aspectele care ţin de ora de religie pe care părinţii le semnalează. Împreună cu ceilalţi părinţi din grupul de sprijin poate solicita întâlniri cu cei din conducerea şcolii pentru a îndepărta eventuale bariere artificiale. La fel de importantă este şi legătura cu preoţii din parohiile în raza cărora se află şcolile sau cu reprezentanţii locali ai celorlalte culte, acolo unde este cazul.
Ce îşi propune Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ pe mai departe?
Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ îşi propune să fie cât mai aproape de părinţii care doresc pentru copiii lor o educaţie complexă, completă şi de calitate. De asemenea, îşi propune să fie o interfaţă între părinţi şi instituţiile publice, dar şi între părinţi, elevi şi profesori. Vom fi în permanentă legătură cu părinţii prin filialele pe care deja le avem şi le vom mai înfiinţa în toată ţara. În plus, nu uitaţi de oradereligie.ro şi de contul de Facebook pe care vă rog să scrieţi Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie.