În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Expoziţie de fotografie din viaţa romilor, la Palatul Parlamentului
O expoziţie fotografică ce surprinde aspecte din viaţa romilor din România a fost vernisată, ieri, la Palatul Parlamentului, cu scopul de a-i „familiariza“ pe deputaţi cu problemele minorităţilor.
„Parlamentarii spun uneori nişte lucruri care nu au în spate nici un element de cunoştinţă, iar discursul politic conţine încă, din păcate, o serie de elemente de distanţare, de excludere şi de rasism, motiv pentru care este extrem de binevenită această expoziţie în apropierea intrării în sala mare a deputaţilor“, a afirmat secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marko Attila, la vernisajul expoziţiei, conform Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa că persoanele care fac afirmaţii defăimătoare la adresa romilor din „necunoaştere“, vizionând imaginile, îşi vor schimba atitudinea. El a admis, însă, că expoziţia nu-i va influenţa pe cei care adoptă poziţii rasiste „cu bună ştiinţă“, neavând forţa „de a schimba ceva în mod radical în mentalitatea lor“.
Expoziţia cuprinde 100 de fotografii cu gospodării ale romilor din cartierul Ferentari din Capitală, dar şi cu comunităţi de căldărari din ţară, o fanfară, dansatoare în portul lor tradiţional, dar şi cu copii studiind în faţa calculatoarelor.
Expoziţia, intitulată „Vino mai aproape“, este organizată de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) şi va fi vernisată, în cursul acestei toamne, şi în oraşul italian Torino. Evenimentul va fi găzduit la Palatul Parlamentului ieri şi astăzi.
Organizatorii au anunţat că fotografiile prezentate sunt rezultatul unui studiu de documentare în 40 de comunităţi ale romilor, urmând să fie înmănuncheate într-un album, ce va fi lansat la sfârşitul lunii octombrie. Ulterior, în decembrie, va apărea şi un volum de studii comunitare. ISPMN funcţionează ca instituţie publică în subordinea Guvernului, activitatea sa fiind coordonată de Secretariatul General al Guvernului şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.