Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Înscrieri la Liceul Teologic Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Agapia
Elevele care finalizează gimnaziul în acest an, precum şi alte fete care vor să studieze la Liceul Teologic Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Agapia pot începe demersurile pentru înscriere, în perioada 8-19 mai având loc eliberarea anexelor fișelor de înscriere. În perioada 13-14 mai au loc înscrierile pentru probele de aptitudini, iar în perioada 15-17 mai se desfășoară probele de aptitudini. Pe 20 mai se afişează rezultatele şi se depun eventualele contestaţii, iar pe 24 mai se afişează rezultatele finale.
La seminariile teologice ortodoxe, cursuri de zi, se pot înscrie absolvenţi de gimnaziu care au media generală de absolvire a claselor V-VIII minimum 5,00 și media la purtare în clasele V-VIII minimum 9,00. Pot fi admişi pe locurile rămase libere şi vieţuitori din mănăstiri, absolvenţi de gimnaziu, care au depăşit vârsta de 18 ani.
Dosarul pentru înscriere trebuie să cuprindă o copie după certificatul ortodox de botez, copie după certificatul de naştere, o fişă (adeverinţă) medicală în care să se menţioneze toate bolile cronice dacă ele există, eliberată de medicul de familie, valabilă la data înscrierii. Mai trebuie o fişă de înscriere, în original, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial, recomandarea profesorului diriginte, expediată prin poştă în plic recomandat pe adresa liceului, şi recomandarea Consiliului parohial (preot paroh, membrii), expediată prin poştă pe adresa liceului. De asemenea, e nevoie de binecuvântarea chiriarhului locului şi de foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale). Pentru admitere, elevele trebuie să treacă vizita medicală, care este obligatorie şi eliminatorie. După aceasta urmează probele de aptitudini. Candidatelor li se va verifica dicţia prin rostirea unei rugăciuni şi un interviu în care îşi vor prezenta datele personale şi vor argumenta de ce au ales acest liceu. Proba scrisă constă într-o lucrare scrisă, cu durata de două ore, la religie. Subiectele pentru proba scrisă se elaborează din programa şcolară de religie, clasele a VII-a și a VIII-a. Conținuturile pentru proba scrisă de verificare a cunoștințelor religioase sunt:
1. Dumnezeu se descoperă oamenilor. Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție
2. Crearea lumii
3. Hristos, Lumina lumii: Vindecarea orbului din naștere
4. Rugăciunea în viața creștinului
5. Sfânta Liturghie - întâlnirea cu Hristos
6. Legea nouă - Fericirile
7. Crezul - sinteza învățăturii de credință
8. Pilda semănătorului - primire și împlinire a cuvântului lui Dumnezeu
9. Biserica, locaș de închinare
10. Răbdare și încredere în Dumnezeu - Dreptul Iov.