În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Înscrieri pentru învăţământul primar
Prima etapă de înscriere a copiilor în învăţământul primar a debutat ieri, 4 martie, şi se va derula până în data de 23 martie. La clasa pregătitoare vor fi înscrişi obligatoriu copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020, potrivit ordinului ministrului educaţiei. Şcolile vocaţionale organizează şi probe eliminatorii de aptitudini.
Înscrierile pentru învăţământul primar, la clasa pregătitoare, au debutat ieri, 4 martie, prima etapă urmând să se desfăşoare până în data de 23 martie. Potrivit calendarului şi metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, o a doua etapă se va desfăşura între 23 şi 30 aprilie. Documentul prevede obligativitatea înscrierii la clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020. Cei care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 se pot înscrie doar cu dovada privind „dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare”. „Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii celor mici la grădiniţă în grupa mare”, se arată în ordinul ministrului educaţiei.
De asemenea, toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea solicitată, urmând ca pe locurile rămase libere să fie înmatriculaţi ulterior copiii care provin din alte circumscripţii, inclusiv din alte localităţi.
Cererile tip de înscriere se pot completa online sau la secretariatul unităţii de învăţământ pentru care s-a optat. Chiar dacă înscrierea se poate face şi pe internet, validarea cererii-tip este obligatorie şi se face doar la şcoală, în prezenţa unui părinte şi a cel puţin unui membru din comisia de înscriere. În cazul în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul de locuri disponibile, se pot face ajustări ale planurilor de şcolarizare, „în situaţii excepţionale, în cadrul consiliilor de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene” astfel încât să se asigure accesul la educaţie al tuturor copiilor.
Ca în fiecare an, şcolile vor organiza Ziua porţilor deschise, până în 9 martie, ocazie cu care părinţii şi copiii „pot să viziteze unităţile de învăţământ şi să stea de vorbă cu învăţătorii care preiau clase pregătitoare”. Tot în această perioadă, în grădiniţe se organizează întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor. La şcolile cu profil vocaţional, înscrierea în clasa pregătitoare se face în urma promovării probelor de aptitudini, de exemplu auz muzical, simţ ritmic şi memorie muzicală în cazul liceelor de arte.