Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Învăţământul românesc este de nota 6 sau 7
Evaluat pe o scară de la 1 la 10, ministrul educației acordă învăţământului românesc nota 6, cel mult 7. Motivul, foarte multe cadre didactice sunt necalificate: „Doi la sută din colegii din învăţământ sunt necalificaţi. E un număr nepermis de mare. Învăţământul românesc este de nota 6-7, în condiţiile în care foarte multe cadre didactice sunt necalificate”. Liviu Pop spune că învăţământul este singura categorie de bugetari în care lucrează necalificaţi, (...) în domeniul sanitar, „un medic nu operează dacă e necalificat”.
Aflat la Focșani zilele acestea, unde a avut întâlniri cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Vrancea și cu sindicaliști din învățământ, ministrul a făcut o serie de declarații legate de investiții în reabilitarea unor școli sau cămine studențești, dar și despre șansele ca profesorii să își recupereze sumele pierdute în urma tăierilor salariale din 2010, câștigate ulterior în instanță. „Prin PNDL intră în reabilitare câteva unităţi şcolare, sperăm să le finalizăm anul acesta, să avem astfel autorizaţii de funcţionare în toate unităţile.
Suntem în grafic din acest punct de vedere, suntem convinşi că putem asigura condiţii pentru toţi copiii. Azi avem 2.500 de reabilitări de şcoli şi grădiniţe prin programul naţional”, a precizat Liviu Pop. Investiţiile în săli de sport, bazine de înot și cămine studențești vor fi realizate prin Compania Naţională de Investiţii, a menționat acesta, fiind la acest moment „30 de cămine studenţeşti ce vor intra la licitaţie în curând. Noi sperăm ca foarte rapid să intre în execuţie”.
Cât privește diminuările salariale operate în guvernarea Boc, șeful de la Educație susține că profesorii ar putea primi banii recuperați în urma sentințelor judecătorești și că și-a propus să achite parţial, în luna noiembrie, aceste drepturi. Deocamdată însă nu a fost luată nici o decizie în acest sens. „Avem în grafic plata acestor drepturi după luna noiembrie, dacă vom putea. Am înţeles că este vorba despre o suma mare, circa 700 milioane de lei la nivel naţional, trebuie să vedem cum arată execuţia bugetară. La ultima rectificare de anul acesta ar trebui să alocăm nişte sume pentru plata sentinţelor şi dobânzilor, noi vrem să facem plata restanţelor, colegii din învăţământ merită”, a conchis ministrul educației.