Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Izolarea adolescenţilor și excesul de internet
Chiar dacă internetul dă posibilitatea tuturor să se informeze, să comunice legat de diverse evenimente, să facă cumpărături sau să-şi plătească facturile, trebuie să nu se piardă din vedere faptul că prezintă şi pericole. Acesta a fost semnalul de alarmă tras în cadrul unei conferinţe desfășurate la Braşov şi la care au participat elevi, studenţi, profesori, părinţi, după cum informează Agerpres.
Peste 200 de elevi, studenţi, cadre didactice, părinţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat zilele trecute la conferinţa cu tema „Împreună pentru siguranţa pe internet a copiilor noştri”, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov în parteneriat cu alte instituţii şi asociaţii.
Chiar dacă internetul dă utilizatorilor săi posibilitatea să se informeze, să anunţe diverse evenimente sau să facă cumpărături, trebuie să nu se piardă din vedere faptul că există şi pericole ale utilizării acestuia în exces, a spus, în deschiderea conferinţei, inspectorul şcolar general al ISJ Braşov, prof. Ariana Bucur: „Ne bucurăm că internetul ne facilitează o serie de sarcini pe care le avem în viaţa curentă, dar trebuie să nu pierdem din vedere că acest internet prezintă şi pericole. Tot ce înseamnă navigarea pe internet înseamnă simplificarea vieţii noastre, pe de o parte, dar există şi pericole, pe de altă parte”.
Inspectorul a arătat că internetul poate prezenta riscuri îndeosebi atunci când copiii şi adolescenţii accesează site-uri care nu sunt securizate sau când deschid e-mail-uri de la persoane necunoscute, ei putând deveni astfel victime ale unor infractori care acţionează în mediul online.
„Ne-am gândit să organizăm acest eveniment pentru a trage un semnal de alarmă tuturor celor prezenţi aici şi cunoscuţilor dumneavoastră, astfel încât să încercăm să ne protejăm copiii de pericolele pe care le poate prezenta acest mediu, care de multe ori este prietenos, dar nu ştim niciodată în spatele lui cât de reală este prietenia”, a subliniat Bucur. Inspectorul şcolar general le-a adresat o rugăminte părinţilor, dându-le un sfat şi în calitatea sa de părinte, acela de a nu le permite copiilor accesul la internet în spaţii închise şi de a fi mai mult în preajma lor pentru a vedea ce site-uri accesează.
„Copiii noştri să navigheze pe internet, pentru că sunt amatori de nou, de informaţie, de date, dar să nu uite că acest internet poate prezenta şi pericole care pot fi acum sau pe termen mediu şi lung”, a punctat prof. Ariana Bucur. Un semnal de alarmă referitor la consumul excesiv de internet l-a tras şi decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea Spiru Haret, gazda evenimentului, conf. univ. dr. Otilia Todor, care a afirmat că instituţia de învăţământ superior din care face parte este preocupată de ceea ce se întâmplă cu copiii, cu tinerii, cu educaţia acestora, având în vedere că universitatea la care activează pregăteşte învăţători, educatori şi psihologi.
„Folosirea gadgeturilor afectează foarte mult ariile cerebrale. Ei nu vor mai înţelege contextul vieţii de zi cu zi, mesajele, atenţia lor va fi afectată, chiar şi adaptarea lor la viaţa reală”, a precizat decanul, subliniind rolul foarte important al şcolii, dar şi al părinţilor.
Şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Braşov, psihologul Anda Samson, a atras atenţia că în prezent nu există întâlnire între tineri fără telefon, fără a fi conectaţi la reţelele de socializare, ceea ce, paradoxal, îi face tot mai izolaţi.
„Apare izolarea socială, apare un fel de comportament specific în rândul acestor tineri, ei nu mai relaţionează, preferă să se ascundă în spatele tastaturii şi trebuie tras un semnal de alarmă.
Părinţii trebuie şi ei să aloce mai mult timp când vor vedea ce înfricoşătoare este perspectiva, dacă se va continua acordarea unui timp foarte mare gadgeturilor”, a spus Samson.