Preot, scriitor, doctor în teologie, profesor universitar în New York, părintele Theodor Damian este în același timp și un important promotor literar pentru românii din diasporă, reușind ca prin revista Lumină
Locuri fără taxă pentru românii din diasporă la Universitatea „Cuza”
Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor organiza concurs de admitere, la cele 15 facultăţi, pentru 3.400 de locuri bugetate şi aproximativ 3.200 de locuri cu taxă. Alte 375 de locuri la buget sunt destinate românilor de pretutindeni.
Ordonatorul de credite al UAIC, Mihaela Onofrei, a declarat că la admiterea din anul universitar 2018-2019 absolvenţii de liceu vor avea de ales dintre 77 de specializări. La Facultatea de Biologie vor fi 167 de locuri, la Facultatea de Chimie - 71, Facultatea de Drept - 200, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 822, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 84, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice - 300, Facultatea de Fizică - 52, Facultatea de Geografie şi Geologie - 291, Facultatea de Informatică - 326, Facultatea de Istorie - 95, Facultatea de Litere - 400, Facultatea de Matematică - 120, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 315, Facultatea de Teologie Ortodoxă - 135, Facultatea de Teologie Romano-Catolică - 22.
Înscrierile se vor face în perioada 16-21 iulie.
„Celor 3.400 de locuri fără taxă li se adaugă alte 375 de locuri la buget, destinate românilor de pretutindeni. Anul acesta, pentru a simplifica procesul de admitere pentru această categorie de candidaţi, universitatea va organiza o comisie unică de înscriere a candidaţilor etnici români, care va fi formată din reprezentanţi de la toate facultăţile la care aceştia se pot înscrie. Astfel, indiferent de numărul de specializări pentru care optează, românii de pretutindeni vor depune un singur dosar, vor completa o singură fişă în care vor ordona opţiunile în funcţie de priorităţi şi vor achita o singură taxă de înscriere. (...) La majoritatea facultăţilor UAIC, admiterea se face pe bază de dosar, la care se iau în calcul, cu diferite proporţii, media generală la examenul de bacalaureat şi notele obţinute la diverse probe din cadrul acestui examen. Unele facultăţi organizează şi o probă suplimentară”, a menţionat reprezentanta UAIC.
Conform acesteia, o a doua sesiune de admitere la UAIC va fi organizată în perioada 10-12 septembrie, pentru locurile rămase neocupate la sesiunea din iulie.