Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
Maraton astronomic în 25 de oraşe din România
▲ De mâine până duminică, România participă la „100 de Ore de Astronomie“, cel mai mare eveniment iniţiat de Uniunea Astronomică Internaţională şi UNESCO cu ocazia Anului Internaţional al Astronomiei 2009, care include, printre altele, transmisii în direct de la observatoarele astronomice din lume ▲ Pe harta maratonului astronomic este Capitala şi oraşele Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoşani, Cluj-Napoca, Craiova, Fălticeni, Galaţi, Iaşi, Oradea, Petrila, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Tecuci, Timişoara, Tulcea şi Vaslui ▲
Până pe 5 aprilie, oameni de pe întreg mapamondul pot observa cerul cu ajutorul instrumentelor astronomice, aşa cum, în urmă cu 400 de ani, Galileo Galilei descoperea, privind printr-o lunetă, sateliţii planetei Jupiter şi craterele lunare, fiind creată astfel cea mai mare reţea globală de promovare a astronomiei din istorie. Deschiderea maratonului a avut loc pe 2 aprilie, la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA.
Coordonator naţional al acestui proiect în România este Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), alături de care participă ca organizatori de evenimente asociaţii şi cluburi de astronomie, observatoare şi planetarii, muzee şi centre culturale, inspectorate şcolare, şcoli, licee şi universităţi, dar şi grupuri informale de astronomi amatori. SARM a creat varianta în limba română a site-ului oficial, care poate fi accesată pe adresa www.100deoredeastronomie.sarm.ro.
În Bucureşti, astronomii amatori din cadrul Astroclubului Bucureşti (AB) şi Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), alături de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“, au un program diversificat. Astăzi, 3 aprilie, la Observatorul Astronomic vor avea loc transmisii în direct de la observatoarele din lume, iar mâine, 4 aprilie, vor avea loc observaţii astronomice, în Parcul Colţea de la Universitate, şi seminarul „Călătorie la marginea universului“, desfăşurat la Palatul Şuţu. În ultima zi, programul de activităţi, care va cuprinde observaţii astronomice şi jocuri educative pe teme astronomice, se va desfăşura în Parcul Cişmigiu.
La Târgovişte, se va organiza în aer liber un eveniment maraton, Festivalul Astronomiei şi Ştiinţei pentru Tineret, de astăzi, 3 aprilie, ora 15:00, până pe 5 aprilie, ora 24:00. Acesta se va derula în centrul oraşului, în Piaţa Tricolorului, şi include pavilioane şi standuri de carte şi materiale educative, demonstraţii experimentale realizate de elevi şi cadre didactice, postere şi expoziţie de desene pe teme astronomice, montaje şi instalaţii, proiec-ţii de filme, imagini şi transmisii în direct de la marile observatoare din lume, discuţii şi dezbateri, proiecţii de imagini 3D, program artistic şi observaţii prin telescop ale Soarelui, Lunii şi planetei Saturn. La Muzeul de Istorie Dâmboviţa s-a deschis expoziţia de astrofotografie şi postere astronomice „Descoperă Universul!“. Evenimentul se va încheia pe 5 aprilie, cu „Ziua Soarelui“ şi observaţii până la miezul nopţii.