Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
„Noaptea Cercetătorilor“ invită tinerii la experimente şi acţiuni ştiinţifice
Cel mai important eveniment al începutului de toamnă, dedicat comunicării, ştiinţei şi tehnologiei celor mai avansate, în special în rândul tinerilor, va avea loc astăzi în toate ţările Uniunii Europene, iar în România el se va desfăşura la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. „Noaptea Cercetătorilor“ se doreşte o acţiune de popularizare a ştiinţei în special în rândul copiilor şi tinerilor, iar participanţii la acţiuni vor primi „paşaport pentru ştiinţă“.
În Bucureşti va avea loc un adevărat maraton al ştiinţei în Parcul Copilului, unde se va desfăşura primul show de ştiinţă din ţara noastră. Pentru prima oară în România, toţi participanţii vor avea posibilitatea să participe direct la demonstraţii şi experimente ştiinţifice împreună cu cercetători de prestigiu din mari institute naţionale de cercetare şi mari universităţi din Bucureşti. Se vor organiza diverse concursuri, printre care un concurs de postere ce se adresează tuturor doritorilor profesionişti sau neprofesionişti, copii sau adulţi sau un concurs de cultură generală în fizică, ce se adresează în principal elevilor. Cu această ocazie, participanţii vor primi „paşaportul pentru ştiinţă“ - cheia simbolică ce deschide drumul spre Societatea Bazată pe Cunoaştere, scopul pe care şi-l propune Uniunea Europeană pentru anii care vin. Cu un program amplu şi plin de surprize, profesori şi cercetători, actori şi artişti plastici oferă o adevărată sărbătoare a ştiinţei, dedicată tuturor şi în primul rând generaţiei următoare a societăţii româneşti. „Noaptea Cercetătorilor“ este o manifestare care se organizează în fiecare an din 2005, în toată Europa, în cea de a patra vineri a lunii septembrie. Manifestarea îşi propune să faciliteze contactul direct al publicului cu cercetătorii din domeniul fizicii. În Bucureşti, „Noaptea Cercetătorilor“ este organizată de Universitatea Politehnică din Bucureşti, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Bucureşti „Horia Hulubei“, Primăria Sectorului 4, Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu“, Aeroclubul României, Agenţia Spaţială Română, Centrul Internaţional de Biodinamică, ICPE - CA, ICSI Râmnicu Vâlcea, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Fizica Pământului, Institutul Naţional pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Optoelectronică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Bruxelles. La Iaşi, astăzi, începând ora 16:00, vor avea loc diverse manifestări care includ concursuri, demonstraţii ştiinţifice, prezentări de filme la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi. „Noaptea Cercetătorilor“ va fi marcată astăzi printr-o suită de manifestări organizate de Facultatea de Ştiinţa Mediului a Universităţii Babeş-Bolyai. Clujenii care vor participa la această manifestare vor primi un „paşaport pentru ştiinţă“, conform Agerpres. Din 2005, „Noaptea Cercetătorilor“ se desfăşoară anual, în cea de-a patra vineri a lunii septembrie, sub egida Uniunii Europene. În acest an, manifestarea se va derula simultan la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub motoul „Cercetătorii sunt printre noi“. La acţiunea de astăzi şi-au confirmat participarea mai multe unităţi de învăţământ, printre care Colegiul tehnic de comunicaţii „Augustin Maior“, Grupul şcolar industrial „Tehnofrig“ şi Liceul de Informatică.