Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Orientare profesională pentru elevi din cinci judeţe
Aproape 80 de liceeni din cinci judeţe participă, în perioada 25-31 iulie, la cursurile Şcolii de vară organizate la Universitatea Oradea şi la sediul unor companii, de Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) şi Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT) din Oradea.
Timp de o săptămână, cei 76 de elevi de clasa a X-a şi a XI-a, peste 90% fiind din afara judeţului Bihor, mai exact din Arad, Cluj, Satu-Mare, Sălaj şi Timiş, sunt cazaţi în campusul Universităţii Oradea, unde, în Aula Magna, au loc activităţi didactice, în timp ce activitățile legate de mediul antreprenorial au loc la sediul AFB şi la parteneri, prin vizite la sediile companiilor membre ale asociației. Partea de divertisment se desfăşoară în a doua jumătate a zilei şi la finalul săptămânii. Cursurile sunt susţinute de specialişti în resurse umane, inclusiv psihologi, consilieri în carieră, traineri specializaţi de la AFB şi din cadrul Universităţii Oradea. „AFB se implică în acţiune deoarece, în prezent, identificăm în piaţă o lipsă din ce în ce mai mare a forţei de muncă. Am dori să vină cât mai mulţi tineri către universitate şi să rămână în Oradea. Apoi, e vorba de responsabilizarea angajaţilor în ceea ce priveşte disciplina muncii. Şi, nu în ultimul rând, este vorba de a îndruma tinerii spre activităţi pentru care au cele mai bune abilităţi. Scopul nostru este de a ajuta tinerii să se orienteze în carieră, de a stabili întâlniri cu oamenii de afaceri, care să le spună ce aşteptări au de la viitorii angajaţi. Noi ne axăm în primul rând pe companiile româneşti, pentru că, prioritar, acestea au nevoie de viitori angajaţi”, a declarat, zilele acestea, pentru Agerpres, Radu Silaghi, directorul executiv al AFB, după deschiderea oficială a celei de-a treia ediţii a Școlii de vară. Pe tot parcursul acesteia, elevilor li se vor prezenta mai mulţi tineri de succes, care vor împărtăşi din experienţa lor, modul cum au reuşit să îşi construiască o carieră, dar şi cerinţele unei afaceri moderne. La finalul Școlii de vară, participanţii vor primi o diplomă recunoscută pe plan naţional şi internaţional, ce poate constitui un avantaj în cazul aplicanţilor la diverse programe, burse, schimburi de experienţă sau alte activităţi. Pe de altă parte, când vine vorba de criteriile care contribuie la alegerea unei facultăţi, specializarea este cel mai important factor pentru 89,6% din tineri, în timp ce numele instituţiei este important pentru 10,4% din aceştia, se arată într-un studiu realizat de D&D Research, citat de Agerpres.
Şi în acest an, se menţine o cerere ridicată pentru facultăţile cu profil IT, ai căror absolvenţi sunt extrem de căutaţi de către angajatori, la nivelul pieţei muncii. În comparaţie cu anii anteriori, numărul studenţilor care optează pentru specializări, situație în care se înregistrase un regres semnificativ după criză - mai ales în cazul unor specializări precum finanţe sau administrarea afacerilor -, este în creştere de la an la an, mai arată sursa citată. „Studiul confirmă, în bună măsură, tendinţele înregistrate în ultimii ani. Poziţia de lider este deţinută de domeniul IT, unde atât ca număr de înscrişi, cât şi ca trend (36,22% creştere în ultimul an), există evoluţii constant pozitive”, susţine Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane, instituţia care a comandat studiul. Cercetarea a fost realizată în perioada aprilie - mai 2016 şi este reprezentativă la nivel naţional, pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri între 16 şi 23 de ani (50%) şi părinţi cu copii între 16 şi 23 de ani (50%).